30 let od krachu na Newyorské burze v roce 1987

Dnes je tomu přesně na den 30 let ode dne, kdy na newyorské burze došlo k obřímu krachu, označovanému jako “černé pondělí”. Jeden z nejstarších a nejznámějších amerických indexů Dow Jones Industrial, který se skládá z akcií 30 amerických společností patří

Dnes je tomu přesně na den 30 let ode dne, kdy na newyorské burze došlo k obřímu krachu, označovanému jako “černé pondělí”. Jeden z nejstarších a nejznámějších amerických indexů Dow Jones Industrial, který se skládá z akcií 30 amerických společností patřících mezi největší a nejvíce obchodovatelné firmy, se za jeden jediný den propadl o 22,6% a ztratil 500 bodů.

Důvody krachu

V roce 1985 se poměr P/E (price-to-earnings ratio = poměr ceny zisku na akcii) pohyboval kolem hodnoty 8, o dva roky později vyrostl na 20. Pro vysvětlení to lze vnímat tak, že investoři platili za akcie extra prémii v očekávání budoucího růstu firemního zisku – ten však nepřišel. Růst zisků pozastavila centrální banka růstem úrokových sazeb.

Další teorie krachu na černé pondělí mluví o tom, že na vině jsou počítačové programy, které při pádu cen akcií automaticky spustily nákup termínovaných derivátů – Futures. Když se nedaří akciím v portfoliu, investor alespoň částečně vydělal na růstu cen futures. Padající trhy vyhnaly na trh spekulanty a investory, kteří kupují tzv. finanční páku – na dluh. Mnozí z nich při dramatickém poklesu trhu opouští a nuceně uzavírá své pozice.

Den, kdy všichni prodávali

Den na NYSE začíná jako jakýkoli jiný den – jen s tou výjimkou, že makléři dostávají od svých klientů pouze požadavky na prodej. Prodávají i institucionální hráči (banky, investiční společnosti, fondy), drobní investoři. Bohužel se ten den nenajde nikdo, kdo by akcie koupil. Během několika hodin z burzy vymizí hodnota akcií za 500 miliard USD a do týdne se částka zdvojnásobí. Trhy se z nejhoršího začaly postupně vzpamatovávat až za 10 dní. To už bylo pozdě, a světové burzy ztratily více něž 35 procent své hodnoty.

zroj:wikipedia

Alan Greenspan 

FED (Federální rezervní systém) v hlavní roli s novým šéfem Alanem Greenspenem s řešením dlouho nečekal. Záchranná aktivita spočívala v přesvědčení bank, aby dál pokračovaly v půjčování peněz firmám a obchodníkům a dodaly na trh chybějící likviditu. Později dochází ke snižování úrokových sazeb. Likvidita se na trhy vrací a Alan Greenspan se stává na začátku své kariéry věrným přítelem Wall Streetu.

Krach – příležitost k nákupu 

V roce 1987 tomu tak bylo – oproti největšímu krachu v roce 1929. Všechny významné indexy smazaly své ztráty do dvou let, což způsobilo tak dramatické zotavení po černém pondělí. Trh reagoval nepřiměřeně. Z předražených akcií se staly akcie podhodnocené, které znamenaly velkou příležitost k nákupu. Pro dlouhodobé investory to byla skvělá zpráva a příležitost.

Závěr

Krach na černé pondělí v roce 1987 byl s velkou pravděpodobností kombinací příběhů lidských emocí, které je důležité mít vždy pod kontrolou (ne vždy se to podaří), nenasytnosti, obav a slepé paniky. Problém je, že lidské emoce ani za 30 let nezměnily.

Vždy je velmi důležité usměrňovat své emoce a držet se vlastního investičního nebo finančního plánu.

Pavel Černík
analytik

Chcete dostávat každý týden novinky ze světa investic, ekonomiky a kapitálových trhů?
Přihlaste s k našemu odběru.

E-book

Chcete vědět, jak správně a efektivně investovat vaše peníze a stát se finančně nezávislým? Naučím vás to v našem e-booku.

Členská sekce

Chcete přístup do privátní sekce pro investory? Staňte se členy našeho členského portálu a získejte přístup k exkluzivnímu obsahu, webinářům, analýzám a vzdělání.

WordPress Lightbox

Novinka!

Inspirujte se naší knihou, která Vám otevře témata, které jste nevěděli, že vůbec existují.

Stáhnout analýzu dluhopisů

Online konzultace ZDARMA

Pro dokončení objednávky prosím pokračujte vybráním datumu a času.