Certifikační kurz – Svěřenský fond

Téměř před dvěma týdny jsem absolvoval certifikační kurz zaměřený na problematiku svěřenských fondů. Školení mi dalo mnoho nových podnětů, zejména v oblasti poradenství a zakládání svěřenských fondů.

Téměř před dvěma týdny jsem absolvoval certifikační kurz zaměřený na problematiku svěřenských fondů. Školení mi dalo mnoho nových podnětů, zejména v oblasti poradenství a zakládání svěřenských fondů.

Kurz hodnotím velmi pozitivně, jelikož účastník dostane velmi ucelené informace o fungovaní svěřenských fondů. Mně konkrétně dal odpovědi na otázky, jak funguje zakládání svěřenských fondů a jaký je princip založení fondu smrtí zůstavitele (zakladatele).

V současné době se rozrůstá trh se svěřenskými fondy a stále více klientů se nás na tuto tematiku ptá. V rámci placeného finančního poradenství jsme nově zařadili i poradenství v oblastí svěřenských fondů, které poskytujeme ve spolupráci se Svěřenskou správou s.r.o.

Našimi klienty jsou především majitelé malých a středních firem. Tito lidé nás spíše berou jako partnery než poradce. Otevíráme s nimi otázku, proč by vůbec měl podnikatel začít přemýšlet o založení svěřenského fondu.

3 nejčastější důvody k založení svěřenského fondu:

Transfer majetku. Právě u podnikatelů, kteří vědí, že budou v následujích letech řešit převod majetku na další generaci, se nabízí založení svěřenského fondu jako vhodný nástroj pro kontrolu vlastních peněz. Zakladatel svěřenského fondu může přesně definovat podmínky předání majetku tzv. beneficientům (obmyšleným osobám), a mít tak jistotu, že majetek během jednoho roku neutratí. Ne vždy se ale může jevit založení svěřenského fondu jako vhodné řešení.

Úschova majetku. Někteří podnikatelé, kteří maji rizikové podnikání, volí převod veškerého majetku do svěřenských fondů. V tu chvíli už daný majetek vlastní svěřenský fond a nikoli podnikatel, který figuruje jen jako obmyšlená osoba či zakladatel.

Ochrana majetku. Lze využít například u dědictví v případech, kdy partneři mají děti z prvního manželství (a ti jsou ze zákona platní dědici), ale rodina chce odkázat majetek jen dětem ze současného manželství. Opět může majitel převést majetek do svěřenského fondu a děti z druhého manželství uvede jako obmyšlené osoby. Potomci z prvního manželství nemají v tu chvíli co dědit.

Detailní informace o fungování svěřenských fondů se můžete dočíst na podstránce https://jansusanka.cz/moje-sluzby/sverensky-fond nebo se na nás můžete obrátit  telefonicky či prostřednictvím našeho webu. Rádi vám pomůžeme.

Pavel Černík
analytik

Chcete dostávat každý týden novinky ze světa investic, ekonomiky a kapitálových trhů?
Přihlaste s k našemu odběru.

E-book

Chcete vědět, jak správně a efektivně investovat vaše peníze a stát se finančně nezávislým? Naučím vás to v našem e-booku.

Členská sekce

Chcete přístup do privátní sekce pro investory? Staňte se členy našeho členského portálu a získejte přístup k exkluzivnímu obsahu, webinářům, analýzám a vzdělání.

WordPress Lightbox

Novinka!

Inspirujte se naší knihou, která Vám otevře témata, které jste nevěděli, že vůbec existují.

Stáhnout analýzu dluhopisů

Online konzultace ZDARMA

Pro dokončení objednávky prosím pokračujte vybráním datumu a času.