Inflace – největší nepřítel dlouhodobého investora

Jedno z největších rizik je inflace, kterou můžeme definovat jako snížení kupní síly peněz. Má tak negativní dopad na reálnou hodnotu peněz a dalších peněžních aktiv, čímž ohrožuje investice a úspory.

V dnešním článku bych se rád zaměřil na jedno z největších rizik a to je inflace. Tu můžeme definovat jako snížení kupní síly peněz. Má tak negativní dopad na reálnou hodnotu peněz a dalších peněžních aktiv, čímž ohrožuje investice a úspory. Tím se stává největším nepřítelem dlouhodobého investora, který je vystaven reálné hrozbě, že vlivem inflace nedosáhne takových výsledků, které předpokládal. Pokud tedy peníze nepracují dostatečně správně a nedokáží porazit inflaci, jedná se o zásadní problém pro investiční portfolio, jehož hodnota se může snížit až o polovinu. Proto je důležité, aby vaše investiční strategie byla nastavena tak, abyste mohli čerpat rentu kdykoli a za jakékoliv situace na finančním trhu. Ideální situací je, kdy váš majetek postupně navyšuje svou hodnotu a vy čerpáte rentu z výnosů celého portfolia.

Za exemplární příklad můžeme považovat Nobelovu nadaci, která během 50 let přišla o více jak polovinu svého původního jmění jen tím, že neměla nastavenou správnou investiční strategii. Většinu jejího portfolia tvořily královské  švédské  dluhopisy. V roce 1950 radikálně změnila svou investiční strategii a zařadila do ní akcie ve výši 55 %. Tím dokázala odvrátit svůj zánik a nakonec navýšit své jmění oproti původnímu.

Jak může inflace ohrozit váš majetek?

Na reálném příkladu vám ukáži, jak lehce kvůli inflaci můžete přijít o polovinu svého majetku. Například budete chtít pobírat rentu ve výši 50 000 Kč měsíčně, kterou začnete vybírat po 25 letech. K dosažení takové renty byste potřebovali majetek ve výši 8 500 000 Kč. Inflace o 3 % vám ale za 25 let sníží reálnou hodnotu peněz, proto by se vaše renta snížila na 25 000 Kč. Abyste tak reálně dosáhli na rentu 50 000, museli byste mít majetek v hodnotě 21 300 000 Kč. K tomuto dojde ovšem pouze v případě, že máte špatně sestavené portfolio.

Za špatně postavené portfolio považujeme takové, které je investováno na dobu do 10 let a většina majetku je držena v likvidních produktech (hotovosti, na spořícím účtu, termínované vklady, státní dluhopisy). Aby vaše portfolio porazilo inflaci, musí obsahovat akcie.

Jak ochránit svůj majetek před inflací?

  • K tomu, aby inflace neznehodnotila váš majetek, stačí dodržovat následující zásady:
  • Nemějte své portfolio složeno pouze z bankovních produktů a státních dluhopisů.
  • Mějte sestavený investiční plán a přesně definujte svou strategii a cíl, jehož by vaše portfolio mělo dosáhnout.
  • Sestavte si takové portfolio, které bude odrážet vaši míru rizika, kterou jste schopni emocionálně ustát.
  • Zahrňte do portfolia akcie dle vašeho rizikového profilu.
  • Při výpočtu majetku či renty počítejte vždy s reálnou cenou (cena upravená o inflaci tak, aby byla zachována kupní síla nominální ceny).
Pavel Černík
analytik

Chcete dostávat každý týden novinky ze světa investic, ekonomiky a kapitálových trhů?
Přihlaste s k našemu odběru.

E-book

Chcete vědět, jak správně a efektivně investovat vaše peníze a stát se finančně nezávislým? Naučím vás to v našem e-booku.

Členská sekce

Chcete přístup do privátní sekce pro investory? Staňte se členy našeho členského portálu a získejte přístup k exkluzivnímu obsahu, webinářům, analýzám a vzdělání.

WordPress Lightbox

Novinka!

Inspirujte se naší knihou, která Vám otevře témata, které jste nevěděli, že vůbec existují.

Stáhnout analýzu dluhopisů

Online konzultace ZDARMA

Pro dokončení objednávky prosím pokračujte vybráním datumu a času.