Investiční pyramida

Společnost Morningstar stanovila investiční pyramidu priorit pro investory. Tato investiční pyramida má pomoci novým i stávajícím investorům určit priority v oblasti investic (co má velkou prioritu a co menší). Pyramida je rozdělena do 6 stupňů, které Vám

Společnost Morningstar stanovila investiční pyramidu priorit pro investory. Tato investiční pyramida má pomoci novým i stávajícím investorům určit priority v oblasti investic (co má velkou prioritu a co menší).

Pyramida je rozdělena do 6 stupňů, které Vám postupně představím.

Základna: Stanovení priorit Vašich finančních cílů

Před tím, než se rozhodnete své peníze investovat, je důležité, abyste si ujasnili své finanční cíle. Na co peníze potřebujete a za jak dlouho je budete potřebovat. Mezi nejčastější cíle investorů patří zaopatření studia dětí, vybudování majetku pro zajištění finanční nezávislosti apod. Vždy byste si měli ujasnit, který z cílů je pro Vás prioritní a který méně. Není vhodné stanovovat příliš mnoho cílů. Jejich ideální počet je cca 2–3.

Další úroveň: Ušetření peněz (kolik ušetříte)

U druhé úrovně je důležité, abyste si stanovili správnou částku, kterou můžete každý měsíc investovat do Vašich cílů. Výše částky, kterou můžete měsíčně investovat například do akcií, je důležitější než výběr investičního nástroje. Pokud ušetříte z Vašich výdajů málo, Vaše cíle se v budoucnu nemusí splnit. Proto si vždy udělejte vlastní rozpočet příjmů a výdajů a spočítejte si nebo si nechte spočítat, jakou částku byste měli investovat, abyste svých cílů dosáhli. Pokud nemáte rozpočet na všechny cíle, vyberte si ten prioritní a investujete jen do něj.

Další úroveň: Výběr alokací a aktiv

Na další úrovni je velmi důležité stanovit správnou alokaci aktiv, která hraje v investičním portfoliu velkou roli. Jedná se o rozdělení poměru mezi akcie, dluhopisy a peněžní trh (hotovost). Portfolia, která se skládají jen z dluhopisů a hotovosti, budou vykazovat malý počet výkyvů a hodí se pro krátkodobé cíle. Chcete-li dosáhnout svých dlouhodobých cílů, měli byste investovat převážně do akcií a postupem času, jak se budete blížit k cíli, peníze převádět do bezpečnějších aktiv, kterými jsou dluhopisy a hotovost. Diverzifikujte své peníze mezi kvalitní akcie, kvalitní dluhopisy a hotovost a Vaše investiční portfolio bude v pořádku. Stanovení alokace pro období čerpání renty je o něco složitější a náročnější na přípravu. Vždy když si stanovujete cíle, měli byste už dopředu přemýšlet o tom, jak budete peníze z portfolia vybírat. Tuto část nepodceňte, vždy byste měli vědět, jak a v jaké výši budete peníze čerpat. Pokud to neuděláte, může se stát, že peníze Vám dojdou dříve, než je budete potřebovat.

Další úroveň: Vlastní investiční chování

Chovaní investora je náročná disciplína a ukáže, jak investoři ovládají své emoce v době, kdy portfolio propadne o více než 10 %. Pokud se investoři vystraší z poklesů a portfolio odprodají, musí počítat se ztrátou. V době poklesů trhů o více procent je naopak důležité držet se svého cíle a investici neodprodávat. Naopak, pokud budete mít nějaké peníze navíc, měli byste je rovněž do investic vložit. Časem ztráta zmizí a Vy na tom vyděláte.

Další úroveň: daňová efektivita

Daně a investování k sobě patří a Váš poradce by měl hlídat optimální efektivní portfolio. Záleží na tom, kdy peníze budete odprodávat a jestli splňujete časový test (zda držíte cenné papíry cca 3 roky, nebo ne). Ve skutečnosti je daňově efektivní rozhodování natolik důležité, že ho David Blanchett a Paul Kaplan z Morningstaru zahrnuli jako jeden z klíčových faktorů, které přidávají hodnotu do procesu finančního plánování. Pozorná správa daní v těchto oblastech Vám může časem ušetřit spoustu peněz a mít velký finanční dopad na vaše portfolio.

Vrchol pyramidy: Investiční výběr

Výběr konkrétního investičního nástroje je ze všech úrovní pyramidy nejméně důležitý, ale pořád má velkou váhu v investičním portfoliu. Ve společnosti Morningstar si myslí a my máme na to podobný názor, že existuje rozdíl, zda si koupíte fond od společnosti Ishares, nebo dluhopis firmy ze spekulativního pásma. Investoři budou spíše kupovat investiční nástroje, které mají zlaté plakety a 5 hvězdiček hodnocené Morningstarem než fond s žádným hodnocením. Výběr investic se objevuje na vrcholu pyramidy, protože musí mít přehled o faktorech, které leží pod ním. Ne vždy platí, že Vaše daňová rozhodnutí budou trumfem při výběru investic, ale daně by měly být vstupem do toho, jaké cenné papíry si vyberete, stejně jako Vaše potřeby alokace, očekávání ohledně investice (mít správná očekávání by měla zlepšit špatné chování) a zbytek Vašeho finančního plánu. Jakmile tyto faktory ukážou cestu k určité kategorii investic, můžete se podívat na poplatky, správu a další znaky kvality týkající se investic. A pokud Vám zbyde čas, jakmile se dostanete na vrchol pyramidy, můžete šetřit náklady na správu investic tím, že se rozhodnete pro portfolio, které se skládá z levných indexových fondů.

Pokud vás zajímá jak správně sestavit alokaci vašeho portfolia kontaktujte nás.

Zdroj: morningstar.co.uk

Pavel Černík
analytik

Chcete dostávat každý týden novinky ze světa investic, ekonomiky a kapitálových trhů?
Přihlaste s k našemu odběru.

E-book

Chcete vědět, jak správně a efektivně investovat vaše peníze a stát se finančně nezávislým? Naučím vás to v našem e-booku.

Členská sekce

Chcete přístup do privátní sekce pro investory? Staňte se členy našeho členského portálu a získejte přístup k exkluzivnímu obsahu, webinářům, analýzám a vzdělání.

WordPress Lightbox

Novinka!

Inspirujte se naší knihou, která Vám otevře témata, které jste nevěděli, že vůbec existují.

Stáhnout analýzu dluhopisů

Online konzultace ZDARMA

Pro dokončení objednávky prosím pokračujte vybráním datumu a času.