Jak čerpat pravidelnou rentu ze svého investičního portfolia – “tříkyblíkový systém”

Chcete se dozvědět jak čerpat pravidelnou rentu ze svého investičního portfolia, čemu se vyvarovat, jakou částku maximálně vybírat a co je to "tříkyblíkový systém"?

V jednom z mých posledních článků jsem se věnoval tématu, jak vhodně sestavit investiční portfolia na budování majetku. Nyní bych se chtěl zaměřit na otázku čerpaní pravidelné renty z investičního portfolia, což je pro mnohé investory velmi důležitá věc, kterou není radno podceňovat.

Co dělat s penězi, které jsme nashromáždili během aktivního života? Nechat je na běžném či spořícím účtu, investovat je a pobírat z nich měsíční pravidelnou rentu či je odkázat následující generaci?

Čemu se vyvarovat

S penězi se dá naložit různými způsoby. Je nutno rozlišovat, zda máte portfolio k budování majetku či vybíraní renty. V druhém případě bychom totiž určitě neměli peníze vybrat všechny najednou a vložit je na běžný spořící účet. Výnos ze spořícího účtu by nám totiž neporazil inflaci, peníze by se nám znehodnotily a zároveň bychom se připravili o budoucí výnosy z investičního portfolia.

Druhým extrémem by bylo veškeré peníze převést do akcií či akciových fondů. V době čerpání renty je velmi důležité dodržovat jednoduché pravidlo, tj. nikdy nevybírat z investičního aktiva, které je ve ztrátě. To by v případě akcií mohlo nastat, a my bychom daný rok nemohli čerpat rentu, což je pro rentiéry nepřípustné.

Také se může se na trhu objevit produkt, který vám nabízí garantované zhodnocení. Je důležité si uvědomit, že kromě termínovaných vkladů a bankovních produktů není dnes garantované nic. Pokud vám někdo slibuje budoucí výnos, byl bych velmi obezřetný a vždy si informace ověřil. Takové produkty ve mě vzbuzují velkou nedůvěru, na rozdíl od investic do akcií a akciových fondů, kde sice hrozí dočasné snížení investice, ale dopředu se s tím dá počítat. U investic do podobných produktů s garantovaným výnosem (např. například korporátní dluhopisy) hrozí riziko ztráty celé investice.

Inflace jako největší nepřítel dlouhodobého investora

Své by o tom mohli vyprávět portfolio manažeři, kteří spravují majetek Nobelovy nadace. Nobelově nadaci hrozilo reálné zaniknutí majetku, protože jejich majetek nedokázal dlouhodobě porazit inflaci. Příčinou byla přemíra dluhopisů v portfoliu, které dlouhodobě inflaci neporazí.

Dlouhodobá inflace 2,5% na třicetiletém horizontu vám dokáže snížit majetek o více něž 52%. Jinými slovy, pokud dnes vybíráte rentu ve výši 50 000,- Kč, za 30 let to bude už jenom polovina. Proto je u vybírání renty zcela zásadní rentu každý rok navyšovat o aktuální inflaci, abyste si udrželi stejnou životní úroveň.

Proto je důležité mít nastavenou strategii vybíraní z portfolia, které vám umožní čerpat rentu v jakémkoliv období a za jakékoliv situace na trzích. Ideálně tak, aby se vám majetek ještě postupně navyšoval a vy rentu čerpali jen z výnosů celého portolia.

Strategie “tříkyblíkový systém”

1. Hotovostrenta na 3 roky života. Peníze byste měli mít na velmi likvidních produktech. Spořící účty, termínované vklady nebo jiné produkty peněžního trhu.

2. Konzervativní investicerenta na 7 let života. Využívat byste měli dluhopisy či dluhopisové fondy či nemovitostní fondy. My v tomto případě používáme naše konzervativní portfolio All seasons. Tato portfolia by neměla být v poklesu více než 3 roky.

3. Zbytek prostředků lze investovat do dynamických aktiv typu akcií či akciových fondů. My pro naše klienty využíváme portfolia Nobelovy nadace.

Tato strategie nám dovolí za jakékoliv situace rentu vybírat. Ale pozor. Vždy vybíráme pouze z takových aktiv, která jsou v zisku, a nikdy z těch, která jsou ve ztrátě.

Pokud na trzích panuje optimismus a trhům se daří, čerpáme rentu vždy z 3. dynamického kyblíku a zbývající dva korigujme tak, aby tam byla renta na 3 a 7 let.

Pokud na trzích panují obavy a trhům se nedaří, čerpáme rentu z kyblíku 1 až 2, vždy z toho, který je v zisku. Takto budeme pokračovat až do doby, kdy 3. dynamický kyblík dostane na svoji původní hodnotu před poklesem. Poté doplníme z dynamického kyblíku zbylé dva kyblíky zpátky hodnoty na 3 a 7 let renty.

Výběr 4%

Aby nám vybudovaný majetek vydržel co nejdéle, je potřeba dodržet určitá pravidla. Jedno z hlavních pravidel při výběru renty je vybírat maximálně 4% ročně z hodnoty portfolia. Rentu každoročně navyšujeme o aktuální inflaci. Při dodržení této strategie by vám měla renta vydržet minimálně po dobu 25 let při kombinaci 50% akcie a 50% dluhopisy. Pro určitá portfolia a nastavení výběrů může být renta dokonce i nekonečná.

Největší nepřítel Emoce

Vašim největším nepřítelem na cestě k finanční nezávislosti a čerpání renty nejsou paradoxně finanční trhy, ale budete to vy (investoři) sami. Hlavně vy a vaše emoce rozhodují o tom, zda se stanete úspěšným investorem či nikoliv. Úspěšný investor, který umí ovládat své emoce, se pozná až v době větších propadů na trhu. Pokud takové emoce dokáže ustát a neprodá své pozice, stává se v dlouhodobém horizontu úspěšný. Zásadním partnerem pro tyto situace je váš investiční poradce (kouč), který vám pomůže ustát propady a držet se vašeho finančního plánu a strategie.

Pavel Černík
analytik

Chcete dostávat každý týden novinky ze světa investic, ekonomiky a kapitálových trhů?
Přihlaste s k našemu odběru.

E-book

Chcete vědět, jak správně a efektivně investovat vaše peníze a stát se finančně nezávislým? Naučím vás to v našem e-booku.

Členská sekce

Chcete přístup do privátní sekce pro investory? Staňte se členy našeho členského portálu a získejte přístup k exkluzivnímu obsahu, webinářům, analýzám a vzdělání.

WordPress Lightbox

Novinka!

Inspirujte se naší knihou, která Vám otevře témata, které jste nevěděli, že vůbec existují.

Stáhnout analýzu dluhopisů

Online konzultace ZDARMA

Pro dokončení objednávky prosím pokračujte vybráním datumu a času.