Strach, panika a emoce z epidemie dolehly i na kapitálové trhy

Na kapitálové trhy dolehly obavy z vývoje celosvětové epidemie coronaviru. Šíření paniky a strachu z budoucnosti znamená i velký problém pro trhy. Ty momentálně zažily jeden z nejhorších týdnů od dob poslední finanční krize.

Kaptiálové trhy a koronavirus

Šíření paniky a strachu z budoucnosti znamená i velký problém pro trhy. Ty momentálně zažily jeden z nejhorších týdnů od dob poslední finanční krize.

Globální akciové trhy se dostaly z poklesu trhu. Pokles v rozmezí 5 – 9,9% na trhy přichází velmi často, například americký index S&P 500 v období 1945 – 2016 poklesl celkem 56x a průměrný pokles v tomto období činil 7%. Oproti tomu k úrovni tzv. korekce, tj. poklesu v rozmezí 10 – 19,9%, dochází na trzích poměrně méně častěji. U indexu S&P 500 v období 1945 – 2016 přišla korekce 21x a průměrný pokles činil 14%.

A právě v úrovni korekce se globální trhy nacházejí nyní.

Jaký bude další vývoj nikdo přesně neví, dá se ale předpokládat dle investičních analytiků z HSBC a ING, že v pondělí ráno bude následovat další pokles. Čínský index PMI (Index čínských nákupních manažerů) se propadl na horší úroveň než v době finanční krize v letech 2008 – 2009, kdy činila jeho hodnota 38,8 – 45,3. Dnešní aktuální hodnota je 35,7.

Velkou neznámou je, jak na to zareaguje trh. Předpokládá se, že reakce bude spíše negativní.

Hodnota světových indexů:

TRHY

OD 19.2.2020

3M

6M

12M

SVĚT (IShares Core MSCI World ETF)

-14,4 %

-7,86 %

-0,08 %

6,42 %

USA (ishares s&p 500 ETF)

-15,83 %

– 7, 32%

-0,02 %

9,37 %

EVROPA (IShares MSCI Europe  ETF)

-13,26 %

-9,31 %

-2,07 %

1,86 %

ROZVOJOVÉ ZEMĚ (IShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF)

-10,84 %

-4,65 %

1,56 %

-0,07 %

JAPONSKO (IShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF)

-10,54 %

-13,23 %

-3,2 %

0,56 %

NEMOVITOSTI (IShares European Property ETF)

-10,02 %

-2,10 %

4,83 %

12,89 %

DLUHOPISY (IShares Global Inflation Linked Govt)

1,25 %

2,9 %

-0,041 %

11,72 %

Americké státní dluhopisy
Ishares treasury bd 20y ETF USD

7,36 %

11,72 %

6,43 %

37,44 %

Zlato (iShares Physical Gold ETC)

-0,06 %

8,57 %

2,35 %

25,36 %

Když se podíváme na tabulku výše, je patrné, že nejvíce padaly americké, světové a evropské akcie. Na druhé straně posilovaly globální protiinflační dluhopisy a americké státní dluhopisy. Právě tyto investiční nástroje patří mezi ty, do kterých se v době krize investoři stahují. Ještě bychom sem měli zařadit zlato, to ale ve druhé polovině týdne také oslabilo.

Jak reagovat v rámci svého investičního portfolia?

V těchto dnech dostáváme dotazy od našich klientů, jestli je v době korekce potřeba něco dělat. Odpovídáme, že ne. Kdo má svůj investiční plán a časový horizont, stačí mu je dodržovat a ideálně pravidelně investovat.

 Jak reagují naši klienti?

Většina našich klientů jsou dlouhodobí investoři (10 let a více). Ti se obávat nemusí, naopak je to pro ně příležitost k nákupu se slevou. Stejně tak krátkodobý investor (cca. 5 let), který by neměl mít více než 25% v akciích (pokud by měl, tak by mohl mít problém).

Je vhodné ukončit své akciové pozice a stáhnout se do hotovosti?

Z naší zkušenosti to není šťastné řešení. V takovém případě byste uplatnili ztrátu na své investici. Doporučujeme přestat sledovat média a na nějakou dobu se přestat zajímat o svá investiční portfolia. Nemyslete na to, že nějaké investice máte, věnujte se věcem, co máte rádi, svým koníčkům atd. Trh se za nějakou dobu vrátí zpět a vy budete opět v klidu.

Je vhodné přidat od portfolia nové investice?

Ano a doporučujeme to. Pokud máte volné investiční prostředky, tak se nacházíme v ideální době, kdy lze nakoupit se slevou 15 %. I naši klienti od pondělí začínají nakupovat se slevou. Pokud uvažujete o novém nákupu, vždy byste svůj záměr měli konzultovat se svým investičním poradcem. Investici doporučujeme rozdělit na 2-3 časové úseky (nyní investujte jednu třetinu, pokud trh propadne o dalších 5-10%, tak nakupte znovu třetinu, a pokud by přišel ještě jeden pád na úrovní 35-40%, tak přikupte poslední část).

Pozor na vlastní emoce

Současná situace na trhu může ukázat úspěšné a neúspěšné investory. Úspěšným investorem se stane ten, kdo udrží své vlastní emoce na uzdě a vytrvá ve svém portfoliu. Ten, kdo emoce neustojí a prodá své akciové portfolio, se stane neúspěšným. Proto pamatujte, že toto období za čas přejde, a pokud zůstanete ve vašem portfoliu, můžete na současné situaci dokonce i vydělat.

Zdroj: The Irrelevant Investor

Graf výše ukazuje, že za období od března 2009 až po současnost přišlo mnoho období s korekcí a propad byl mnohem větší než nyní. Proto není důvod k velkým obavám. Probíhá běžná korekce, jen trhy ji dlouhou dobu nezažily takto mediálně. Nic dramatického se neděje.

Pokud máte volné peníze k investici, máte nyní vhodnou investiční příležitost.  Nikdo neví, jestli se pokles zastaví nebo bude pokračovat, proto zítra už může být pozdě.

Pokud potřebujete více informací, tak nás neváhejte  kontaktovat.

Pavel Černík
analytik

Chcete dostávat každý týden novinky ze světa investic, ekonomiky a kapitálových trhů?
Přihlaste s k našemu odběru.

E-book

Chcete vědět, jak správně a efektivně investovat vaše peníze a stát se finančně nezávislým? Naučím vás to v našem e-booku.

Členská sekce

Chcete přístup do privátní sekce pro investory? Staňte se členy našeho členského portálu a získejte přístup k exkluzivnímu obsahu, webinářům, analýzám a vzdělání.

WordPress Lightbox

Novinka!

Inspirujte se naší knihou, která Vám otevře témata, které jste nevěděli, že vůbec existují.

Stáhnout analýzu dluhopisů

Online konzultace ZDARMA

Pro dokončení objednávky prosím pokračujte vybráním datumu a času.