Výhled ekonomiky 2020: Kolísavost a nervozita na trzích pokračovaly i v březnu

Kapitálové trhy mají za sebou další těžké období od únorovobřeznového pádu. Za posledních 14 dní ale trhy rostly a vrátily se do tzv. býčího cyklu (růstového trendu), který je ovšem třeba brát velmi obecně, růstový trend nemusí dále vůbec pokračovat.
Ekonomika v roce 2020

Kapitálové trhy mají za sebou další těžké období od únorovobřeznového pádu. Za posledních 14 dní ale trhy rostly a vrátily se do tzv. býčího cyklu (růstového trendu), který je ovšem třeba brát velmi obecně, růstový trend nemusí dále vůbec pokračovat.

Není vyloučeno, že se trhy znovu vrátí do klesajícího trendu. Důvodem růstu za uplynulé dva týdny je oznámení Fedu o chystaném nákupu investičních aktiv pro podporu americké ekonomiky.

Fed začal denně nakupovat americké státní dluhopisy v hodnotě 75 miliard USD a cenné papíry zajištěné nemovitostmi v hodnotě 50 miliard USD (pro srovnání: za minulé finanční krize v roce 2008 nakoupil podobný objem za jeden měsíc – nyní za jediný den!!!). Díky tomu americký index SP&500 posílil za posledních 14 dní téměř o 17%.

Podobným způsobem jako americký S&P 500 reagovaly i světové akcie, viz graf níže:

 

Otázkou zůstává, jak se bude situace vyvíjet dal. Ekonomové a finanční instituce očekávají recesi pro zbytek roku 2020.

Oslabení a recese druhého kvartálu

Dle analytiků americké banky Goldman Sachs bude největší mít vliv na propad amerického HDP nízká spotřeba v oblasti služeb. Analytici očekávají propad, až o 85% poklesnou výdaje na sport a zábavu, o 75% na dopravu a o 65% výdaje za restaurace a hotely.

Celkově by dle analytiků Goldman Sachs měla americká ekonomika v druhém čtvrtletí klesnout až o 34%, analytici Morgan Stanlley očekávají pokles cca o 30%.

Třetí a čtvrtý kvartál čeká oživení

Ve třetím a čtvrtém kvartálu se očekává oživení americké ekonomiky, přesto dle analytiků Goldman Sachs poklesne HDP o více jak 3% a globální HDP o 1%. Nicméně recesi jako ve 30. letech analytici nepředvídají.

Finanční krize 2020

Příchod nové krize či recese nelze moc předpovídat, už jen proto, že pokaždé vzejde z něčeho jiného. Jestli je na té současné něco zajímavého, tak je to rychlost, se kterou udeřila. Trhy oslabily o více než 30%, a to za velmi krátký časový úsek. V tom se nedá s krizí v roce 2008 vůbec srovnávat, podobnost v tomto ohledu můžeme nalézt snad jen u krize z roku 1929. Nepředpokládá se však stejný dopad jako v USA v době velké hospodářské krize.

Pamatujte na to, že s příchodem další krize, bude vše opět jinak. Jeden z nejslavnějších investorů Sir. John Templeton tvrdil, že nová krize přijde nečekaně a nelze ji odhadnout. Pamatujte na jeho slova:

Zisk na akcii amerických společností

Pro rok 2020 se očekává, že zisk na akcii amerických společností poklesne o 8%. Pro rok 2021 se  předpokládá růst zisku na akcii na úrovni cca. 18%.

Ocenění akcií 

Ocenění amerických akcií je oproti evropským a emerging markets nejdražší. Na druhou stranu, jestli nějaká ekonomika má šanci na rychlé uzdravení, tak jsou to právě USA, protože oproti Evropě mají větší zkušenosti s minulými krizemi. Evropa na tom byla před epidemií oproti USA výrazně hůře, některé společnosti se ještě nevzpamatovaly z krize v roce 2008. Evropa jako celek je více nestabilní a investice do Evropy s sebou nese větší riziko. I když je Amerika dražší, tak pro dlouhodobé investory je bezpečnější.

Férová hodnota amerických akcií

Na grafu níže můžeme vidět, že americké akcie se stále obchodují pod svojí férovou hodnotou, i když jsou dražší něž evropské a emerging markets. Investoři aktuálně platí 0,92$ za 1$ zisku.

zdroj: morningstar.co.uk

Historická americká nezaměstnanost 

V USA jsou ve světě podnikání firma a akcionáři na prvním místě před zaměstnanci, pro zaměstnavatele je mnohem snazší propustit své zaměstnance. Americké společnosti mají zkušenosti z minulých krizí a ještě něž se epidemie rozjela na americkém kontinentě, už začaly podnikat jisté kroky, včetně propouštění zaměstnanců. Evropské podniky se nemohou kvůli dané legislativě tak jednoduše zbavovat zaměstnanců a důležitá rozhodnutí jsou výrazně pomalejší. I přesto se za poslední měsíc zvýšila nezaměstnanost v USA na 20 milionů uchazečů o práci.

Nyní záleží na tom, jak rychle se všechny státy a ekonomiky budou schopny vrátit do normálu. Nastane období “post-epidemické”, z ekonomického hlediska výrazně důležitější něž samotná epidemie.

Pro dlouhodobé investory se naskytne ještě další příležitost k nákupu na základě dalšího vývoje v době recese a návratu zpět do růstového období. Dlouhodobý investor by se měl držet svého investičního plánu a strategie.

V tabulce níže naleznete přehled, jak v historii dlouho trvaly recese. Vidíme, že v novodobé historii trvala většinou kolem 1 roku (nebereme v potaz roky 1929 -1933, kdy trvala recese extrémně dlouho):

zdroj: fondshop.cz

Pro dlouhodobé investory je dnešní situace spíše příležitostí. Na trhu se rozdávají karty – rozhoduje se o úspěšných investorech, kteří drží emoce na uzdě. Jednoho dne současná situace skončí. Kdo jí využil jako příležitost k nákupu a bude dodržovat své pravidelné investice či je zvýší,  zajistí si budoucnost.

zdroj: First Trust

Růstový trend v průměru dosahuje hodnoty 9,3 roků

Protože po klesajícím trendu přijde růstový trend a pozice nakoupené v těchto dnech či měsících se vrátí zpět či budou mít dokonce vyšší hodnotu něž před krizi (viz graf níže). Proto využijte dnešní situace a investujte jednorázově či pravidelně!!!

Z investice 1000$ do balancovaného portfolia, 60% akcie a 40% dluhopisy, zainvestované v roce 2008 na vrcholu před krizí – dlouhodobý investor měl v roce 2018 majetek ve výši 2 215$.

Zdroj: vanguard.com

Pokud uvažujete začít investovat či už investujete, nechte si sestavit váš individuální investiční plán nebo nechte vaše současné investiční portfolio posoudit. Pokud hledáte radu, neváhejte nás kontaktovat! Sestavíme či upravíme váš investiční pán tak, aby splňoval přesně vaše očekávání a cíle.

Pavel Černík
analytik

Chcete dostávat každý týden novinky ze světa investic, ekonomiky a kapitálových trhů?
Přihlaste s k našemu odběru.

E-book

Chcete vědět, jak správně a efektivně investovat vaše peníze a stát se finančně nezávislým? Naučím vás to v našem e-booku.

Členská sekce

Chcete přístup do privátní sekce pro investory? Staňte se členy našeho členského portálu a získejte přístup k exkluzivnímu obsahu, webinářům, analýzám a vzdělání.

WordPress Lightbox

Novinka!

Inspirujte se naší knihou, která Vám otevře témata, které jste nevěděli, že vůbec existují.

Stáhnout analýzu dluhopisů

Online konzultace ZDARMA

Pro dokončení objednávky prosím pokračujte vybráním datumu a času.