Přeskočit na obsah

Prodej firmy
a Sušánka & partneři

Prodej firmy - pár

Pan Jan je úspěšný podnikatel, který vybudoval firmu v hodnotě přes 100 milionů korun. Po 20 letech podnikání začal pociťovat únavu z vedení a řízení, neboť firmu vlastnil sám a neměl k sobě žádného dalšího spoluvlastníka a partnera pro řízení. V průběhu let, kdy firmu vedl a vlastnil, dostal několikrát nabídku na prodej, ale vždy ji odmítl. Až nyní se rozhodl, že nadešel ten správný okamžik předat společnost do jiných rukou.

Jan nás oslovil ve chvíli, kdy věděl, že mu na účet dorazí zmiňovaný obnos přesahující 100 milionů korun. Na první schůzce jsme se dostali k základním otázkám k investování. Zároveň jsem ale investorovi pokládal ty nejtěžší otázky, které mohl dostat. „Jak jste připraven na období po firmě?“ ptám se na jednu z těch nejdůležitějších. „Víte už, jaká bude náplň vašeho života, až přestanete vést firmu? Jakmile firmu prodáte, budou to pro vás ty nejtěžší měsíce. Mobil vám najednou nezvoní, e-mail nedorazí a pro firmu i zaměstnance přestanete existovat. Nebudete pro ně již důležitý. Pan nenahraditelný bude nahrazen. Jste na to připraven?“ dodávám několik podnětů pro přemýšlení na základě zkušeností s investory, kteří se ocitli ve stejné pozici jako pan Jan.

„Ano, počítám s tím. Konečně začnu cestovat, chodit po horách, aktivně sportovat a trávit čas s manželkou a rodinou,“ odpovídá pohotově pan Jan.

„Skvělé! To je první krok, abyste se zvládl na toto období připravit. Čím jsou pro vás peníze důležité?“ ptám se na další z podstatných otázek.

„Představují pro mě nástroj ke kvalitnímu životu a pomáhají mi takový život skutečně žít. Když má člověk dostatek peněz, je život zkrátka o dost lehčí. Peníze jsou pro mě svoboda a nezávislost na ostatních. Díky nim si mohu dělat, co chci a kdy chci,“ přemýšlí nahlas Jan.


Jak jsme při spolupráci s investorem postupovali?

Investiční strategii jsme právě z důvodu potenciálních rizik rozdělili na dvě části. Konzervativnější nástroje a investiční portfolio jsme postavili a drželi skrze fyzickou osobu. Oproti tomu rizikové nástroje typu private equity, venture capital a direct investments jsme se rozhodli řešit skrze rodinný holding.

Majetku investora jsme tímto způsobem vytvořili jasnou strukturu a dali celkový řád. Ochránili jsme ho také před budoucími riziky. Majetek investorovi generoval přibližně 7,5 milionu korun na roční dividendě. Jednalo se o částku, která pokryla očekávaný roční příjem i rezervu na další private equity projekty, které investor požadoval. Klíčové bylo dobře a správně naplánovat danou likviditu, aby investorovi tzv. nevyschla. Právě u velkých portfolií a private equity strategií je dobrá práce s likviditou zásadní.

A jak tento příběh dopadl? Investor prodal firmu, peníze jsme společně zainvestovali a dividenda mu pravidelně chodí. Dnes investor Jan cestuje po světě, sportuje a užívá si čas s manželkou a rodinou. Přesně tento požadavek totiž vznesl na začátku naší spolupráce.

Díky globálnímu portfoliu čerpá dividendu v cizí měně podle toho, ve které zemi se právě nachází.

Od firmy se během dvou měsíců úspěšně odpojil a nevadí mu, že telefon nezvoní a e-maily nepřicházejí. Přesto u pár menších byznysových projektů zůstává jako konzultant, aby se udržoval v psychické kondici.

Když jsem po roce přijel na setkání s investorem a bankéřem do Curychu, na které Jan přiletěl svým novým private jetem, děkoval nám, že díky naší práci žije nyní svůj dream life a že prodej zpětně hodnotí jako skvělé rozhodnutí. Mrzí ho jediná věc. Toto rozhodnutí měl udělat alespoň o 10 let dříve.

Prodej firmy - hora
,,

Další osobní
příběhy úspěchu

Plně respektujeme soukromí našich klientů. Máte-li zájem si naše reference ověřit, rádi vás spojíme s klienty, kteří nám k tomu dali svolení.
Všechny reference

Naši investoři jsou lidé, kteří se vypracovali na špičku ve svém oboru. Patří k nim podnikatelé, manažeři či odborníci z oblasti IT, a to i na mezinárodní úrovni. Nashromáždili jmění, které se často počítá ve stovkách milionů korun či miliard. Jsou si velmi dobře vědomi výzvy, kterou představuje péče o takové jmění, a proto hledají spolehlivého partnera, který by jim pomohl ochránit bohatství před nečekanými riziky a zároveň ho dál zhodnocoval.

Naše služby nekončí pouhým zhodnocením kapitálu. Připravujeme majetek pro neustálý růst a přenos na další generace tak, aby rodinné dědictví bylo ochráněno a přitom stále zhodnocováno po mnoho následujících let.

Jak navázat spolupráci - image

Naše reference
si můžete osobně ověřit

Plně respektujeme soukromí našich klientů. Máte-li zájem ověřit si naše reference, rádi vás spojíme s klienty, kteří nám k tomu dali svolení. Také se s vámi rádi setkáme osobně na nezávazné konzultaci, kde prodiskutujeme vše, co vás zajímá.