Přeskočit na obsah

Private
equity

Investiční strategie založená na private equity funguje na principu vkládání finančních prostředků investory do takzvaných private markets, tedy soukromého kapitálu. Jak takové investice vypadají?
Private Equity - pozadí

Private markets strategie zahrnují:

Zájem o private equity strategii v České republice neustále roste. Investory stále více lákají investice do soukromého kapitálu. Je však potřeba si uvědomit, že investoři, kteří se rozhodnou investovat do soukromého kapitálu, vstupují do odlišného investičního prostředí. Vyšší výnosnosti lze na těchto trzích dosáhnout při efektivním plánování peněžních toků a precizním řízení likvidity.

To je také jeden z důvodů, proč investování do soukromého kapitálu doporučujeme především velkým investorům, kteří disponují investičním kapitálem ve výši stovek milionů korun. Pokud mají investoři menší kapitál, nemusí pro ně investice do soukromého kapitálu představovat vhodnou součást investičního portfolia vzhledem k jeho méně likvidnímu charakteru a minimální potřebné výši kapitálu pro dostatečnou diverzifikaci.

Graf - Private Equity

Venture capital
& private equity

Jedná se o formu investování do soukromého kapitálu označovaného jako private equity. Všechny takové investice označujeme jako součást private equity strategie. Můžeme je dále dělit podle toho, do jakých projektů či fondů investice míří a v jakém časovém období investování probíhá.

Graf - Private Equity
Ikona
Venture capital

Venture capital představuje nejrizikovější část private equity strategie. Spadají sem dva druhy fondů. První se zaměřují na projekty a startupy v tzv. pre-seed fázi. Druhá oblast se věnuje podnikům v tzv. fázi seed. Venture capital fondy obvykle cílí na zhodnocení ve výši 20 % p. a. a více. Jejich hlavním cílem je investovat do společností a startupů s potenciálem dosáhnout určité úrovně zhodnocení a vrátit tak investorům několikanásobně výši jejich počátečního vkladu. Skrze ty nejlepší projekty někdy bývají fondy spojeny se startupem až do momentu posunu na globální úroveň, kdy s ním vstupují na světovou burzu přes veřejný úpis (IPO).

Ikona
PE Growth

Private equity je oblast, do které investoři a fondy většinou vstupují až po venture capital fondech. V některých fázích může dojít k překrývání těchto dvou typů fondů. Private equity se zaměřuje na investice do společností a projektů, které se již nacházejí ve fázích růstu nebo expanze. Pro investory je důležité, že v rámci private equity podstupují mnohem nižší riziko než u venture capital fondů. Současně ale private equity fondy nerezignují na atraktivní výnos, který stále činí okolo 15 % p. a.

Ikona
PE Buyout/IPO

Buyout/IPO je private equity fond v pozdější fázi cyklu a používá se pro něj také označení „maturity“ (dospělost). V tomto stádiu se fondy snaží získat kontrolu nad cílovou společností a dosáhnout v ní většinového podílu. Hlavním cílem je optimalizovat provoz dané společnosti a následně ji prodat za vyšší hodnotu, a tak ukončit svou investici. Často se tak děje prostřednictvím strategií, jako je initial public offering (IPO) nebo přímé uvedení na burzu (direct listing). V některých případech lze také prodat většinový podíl strategickému investorovi. Buyout/IPO fondy tuto činnost nejčastěji provádí formou LBO nebo MBO.

Pokud jste investor, který přemýšlí o vytvoření globální private equity strategie, a disponujete minimálně 6 miliony švýcarských franků, ozvěte se nám skrze kontaktní formulář a domluvte si s námi nezávaznou konzultaci.

Leveraged buyout (LBO)

Někdy je označován jako tzv. pákový odkup. Jedná se o situaci, kdy je společnost (nebo minimálně 50 % jejího podílu) zakoupena kombinací financování pomocí dluhu a vlastního kapitálu. Toto financování je často zabezpečeno peněžním tokem samotného podniku, který slouží jako kolaterál k zajištění a splácení úvěrů.

Vlak a hory

Management buyout (MBO)

Označuje další z možností odkupu, kdy někdo z vedení společnosti koupí společnost od vlastníka či vlastníků. Členové managementu, kteří provádí MBO, nakupují vše, co souvisí s podnikáním. Financování takové transakce obvykle pochází z kombinace osobních zdrojů, úvěrů věřitelů a externích investorů nebo zdrojů prodejce.

Graf - Private Equity - MBO
Ikona
Management buyout (MBO) označuje situaci, kdy tým vyššího managementu společnosti koupí celý podnik nebo jeho část.
Ikona
Buy-in-management buyout (BIMBO) označuje situaci, kdy externí nákupčí spolupracují s vyšším managementem na koupi podniku.

Capital calls
neboli svolání peněz

Hora

Capital calls, známé také jako „svolání peněz“, jsou běžnou praxí v oblasti private equity a venture capital fondů. Investoři v těchto fondech jsou vyzváni k poskytnutí finančních prostředků, když fond oznámí, že potřebuje získat určitý podíl (obvykle ve výši 10 až 50 %) z celkového závazku, který činí například 500 tisíc dolarů.

Některé fondy mají „pomalé callování“, během něhož postupně sbírají 100 % závazku v průběhu 5 let. Každý rok tak od investora požadují přibližně 20 % částky. Na trhu však můžeme najít i fondy, které provádějí „rychlé callování“ s maximální dobou shromažďování prostředků v průběhu 2 let, kdy každý rok požadují zaplacení až 50 % z celkového závazku.

Důležitým aspektem capital calls je to, že probíhají vždy v rámci investičního období (tzv. investment period), které je investorovi oznámeno daným fondem v předstihu. Investiční období obvykle trvá 5 až 6 let a jeho délka závisí na zvolené strategii fondu. Fond v tomto období aktivně investuje do různých projektů a naopak neprovádí žádné prodeje či tzv. exity. Cílem je zajistit, aby do konce období byly investovány všechny dostupné finanční prostředky fondu, tedy dosáhnout 100% alokace kapitálu do projektů.

Graf - Private Equity

Direct investments

Strategie označované jako direct investments jsou mezi investory stále oblíbenější, a to zejména u kategorií VHNWI a UHNWI a mezi institucionálními investory.

Klientům doporučujeme, aby nejprve investovali do private equity či venture capital fondu a teprve následně vstoupili do direct investments jako co-investoři. Tato varianta nám připadá bezpečnější než začít hned s nejrizikovějšími pozicemi v oblasti direct investments. Pokud si vybavíte naše čtyřúrovňové rizikové portfolio, tak v případě direct investments podstupujete nejvyšší možné riziko.

Zastáváme názor, že k této oblasti se musíte proinvestovat. Pokud se rozhodnete jít do této strategie a neinvestujete v rámci některého z nabízených fondů, neměli byste se soustředit pouze na jeden projekt. Je vhodné držet alespoň 10 investičních pozic a riziko diverzifikovat.

Pokud zohledníme, že minimální vklad do jednoho projektu činí 100 tisíc eur, pro strategii direct investments potřebujete přibližně 1 milion eur. V takovém případě by pro strategii private equity byl potřebný majetek ve výši alespoň 100 milionů korun nebo více, aby nedocházelo k předimenzování portfolia. V našem případě pro strategii direct investments doporučujeme majetek alespoň na úrovni 250 milionů korun.

Graf - Private Equity - Direct investments

Semi-liquids fondy a open ended fondy

V private equity světě nalezneme zejména uzavřené fondy, které investují nejčastěji ve formátu 10 let + 2 roky. Investor se tak rozhoduje, zda vstoupí do fondu, který vlastně uzamyká finanční prostředky minimálně na 10 let.

Pro spoustu investorů představuje takové uzavření peněz nejistotu. Co kdyby je v průběhu let potřebovali zpět? Velké privátní banky umí nabídnout v rámci private equity strategie fondy označované jako semi-liquids. V tomto případě se nejedná o uzavřené fondy a lze z nich v horizontu 1 až 2 roků vystoupit. V případě významnější urgence je možné tak učinit i dříve, ale v takovém případě si fond účtuje výstupní poplatek ve výši 5 %.

Tyto fondy jsou u investorů z řad VHNWI a UHNWI velmi oblíbené a na těchto nástrojích staví hlavní část svého portfolia pro private equity, doplněného o klasické uzavřené fondy, fondy zaměřené na direct investments a co-investice.

Ikona
Infrastructure
Ikona
Private credit
Ikona
Private equity
Ikona
Real estate
Hory

Private debt

Hory

Private debt představuje soukromé financování, což znamená, že jde o úvěry nebo jiné formy dluhového financování poskytované soukromými subjekty, jako jsou banky, hedge fondy nebo soukromé kapitálové společnosti. Hlavním cílem private debt je nabídnout firmám i jednotlivcům flexibilní a přizpůsobitelný zdroj financování.

Na zavedených trzích, jako jsou ty v USA nebo Evropě, je soukromý dluh často využíván pro financování různých finančních operací, jako jsou odkupy společností (buyouts). Avšak private debt může být také využíván jako zdroj kapitálu pro expanzi nebo k financování akvizičních aktivit, tedy při nákupu jiných společností.

Má smysl do
private debt
investovat?

Ano, ale s rozmyslem. Tento typ investic doporučujeme jen investorům z kategorie VHNWI a UHNWI, kteří mají majetek natolik velký, že si mohou dovolit tento typ investice. Důkazem oblíbenosti těchto fondů ve světě je růst poptávky investorů.

V Sušánka & partneři doporučujeme do těchto fondů vstupovat přes velkou švýcarskou či americkou privátní banku, která je tvůrcem trhu. Detailně analyzuje riziko daného fondu a jako exkluzivní partner nabízí investorům zajímavé podmínky.

Zároveň by si investoři měli uvědomit, proč private debt v portfoliu vlastně mají nebo chtějí mít. Většina investorů má private debt v portfoliu ze dvou důvodů. Jednak jako alternativu ke klasickému dluhopisovému investování přes veřejně obchodovatelné dluhopisy. Zadruhé jako doplněk k private equity strategii. Private debt je tedy zároveň nástroj, který generuje pravidelný tok peněz a přináší likviditu, na kterou se může investor spolehnout.

Řízení likvidity v oblasti private equity je klíčové. A právě private debt pomáhá generovat hotovost, kterou investoři následně mohou investovat v podobě „callu“ do velkých private equity fondů.

Graf - Private Equity

Na grafu můžete vidět porovnání asset class, kde právě zmiňovaný private debt (označený jako loans) dosahuje tento rok druhý nejlepší výnos po indexu S&P 500. Soukromé financování firem je v zahraničí stále populárnější, zejména v USA.

Na dalším grafu můžete vidět, z jakých oblastí se skládá soukromé financování (private debt). Největší podíl má přímé financování dluhu. Kombinace dále obsahuje zvláštní situace financování dluhu, mezaninové financování, problémový dluh (financování) a tzv. venture

Graf - Private Equity

Příklad portfolia
pro investory
s majetkem
10 milionů
dolarů a více

V Sušánka & partneři investory umíme nasměrovat do předních českých venture capital fondů a zároveň v oblasti private equity spolupracujeme se švýcarskými, americkými a singapurskými privátními bankami. Právě až při spolupráci s velkými světovými privátními bankami, které dokážou naše investory dostat do těch největších světových private equity fondů, jsme zjistili, o čem je vlastně světová strategie private equity.

GLOBÁLNÍ ETF PORTFOLIO

Graf Private Equity - Globální ETF portfolio

PRIVATE EQUITY PORTFOLIO

PRIVATE EQUITY PORTFOLIO
,,

Proč si vybrat právě společnost Sušánka & partneři?

Plně respektujeme soukromí našich klientů. Máte-li zájem si naše reference ověřit, rádi vás spojíme s klienty, kteří nám k tomu dali svolení.
Všechny reference

V Sušánka & partneři investory umíme nasměrovat do předních českých venture capital fondů a zároveň v oblasti private equity spolupracujeme se švýcarskými, americkými a singapurskými privátními bankami. Právě až při spolupráci s velkými světovými privátními bankami, které dokážou naše investory dostat do těch největších světových private equity fondů, jsme zjistili, o čem je vlastně světová strategie private equity.

Jak navázat spolupráci - image

Využijte naše zkušenosti
pro vaše investiční úspěchy

Pokud jste investor, který přemýšlí o vytvoření globální private equity strategie, a disponujete minimálně 6 miliony švýcarských franků, ozvěte se nám skrze kontaktní formulář a domluvte si s námi nezávaznou konzultaci.