Přeskočit na obsah

Co říkají
naši klienti

Jan Sušánka - Jak pracujeme

Reference

Na soukromí našich klientů klademe velký důraz a v případě zájmu o reference vám rádi poskytneme kontakt na klienty, kteří nám k tomu udělili své svolení.

Svůj majetek jsem vydělal v USA, kde jsem dlouho žil. A tak i vzhledem k jeho velikosti jsem měl možnost jednat s největšími finančními institucemi na světě, jako jsou Morgan StanleyCreative Planning, ale i s mnoha českými privátními bankéři a dalšími americkými a britskými poradci a poradenskými firmami. V té době jsem již rok spolupracoval s panem Sušánkou a Sušánka & partneři. Ke svému překvapení jsem zjistil, že nespatřuji velký rozdíl mezi poradcem z Morgan Stanley a Honzou Sušánkou z České republiky. To hovoří myslím velmi dobře ve prospěch pana Sušánky. Oba nabízejí finanční plánování a investiční poradenství na vysoké úrovni. Privátní bankovnictví v Česku je zlehka zaseknuté v době před pár lety, ale jistě to není ta nejhorší volba. Vedle poradce, jako je Jan Sušánka, ale ostatní zaostávají a opravdu si nemůžete být jistí, jestli vám radí ve váš prospěch.

Investor, 36 let, 300 mil. Kč

Za roky spolupráce se Sušánka & partneři musím konstatovat, že jsem spokojená. Pokud hledáte poradce a společnost z oblasti investičního poradenství, kteří k vám budou 100% transparentní, jejich odměna bude převážně podílem na zisku a cílem pro vás bude ochrana vašeho majetku včetně zhodnocení několik procent nad inflací – mám pro vás řešení, které jsem sama využila.

Jako investorka mám velké srovnání se službami privátní banky v České republice. Vím, že v Sušánka & partneři jsem v dobrých rukou. Mé finanční prostředky se zhodnocují pár procent nad inflací a já mohu klidně spát. Toto jsem v privátní bance nikdy nezažila a hodnota mých prostředků se spíše snižovala. Na spolupráci si nejvíce cením velké profesionality, transparentnosti a jasných argumentů, proč navrhovaná úprava portfolia dává smysl. Společnost se mnou pravidelně komunikuje formou kvartálních reportů a já přesně vím, jak se mým investicím daří. Mé portfolio má jasně danou strategii a plán, kterých se drží a které mají dlouholeté výsledky. 

Za dobu spolupráce mohu konstatovat, že firma a osoba Jana Sušánky udělaly velký krok kupředu a stále více zlepšují své služby a servis. Díky nim jsem část portfolia převedla do Švýcarska, kde cítím větší zabezpečení majetku a mohu využívat půjčení hotovosti proti zástavě investičního portfolia. Pokud hledáte poradce, který nabízí službu západního světa, Sušánka & partneři by pro vás měla být jasná volba.

Investorka, 60 let, 170 mil. Kč

Byli jsme vlastníky činžovního domu a po letech jsme se rozhodli, že ho prodáme. Více než půl roku před prodejem jsme začali hledat způsob, jak získané prostředky bezpečně uložit a v průběhu let co nejlépe ochránit před inflací. 

V této složité době se nám švýcarská banka jevila jako jistota. Naše zkušenost ve finanční oblasti byla velmi malá, a proto jsme hledali nezávislého investičního poradce. Firma Sušánka & partneři se nám zdála jako velmi profesionální. V našem názoru nás navíc utvrdila možnost promluvit si s jejími investory.

Pan Sušánka a pan Černík s námi velice profesionálně a s velkou trpělivostí prošli možnosti během několika osobních schůzek, vše vysvětlili a vytvořili nám investiční plán, při kterém budeme schopni čerpat rentu z našich prostředků. Máme také možnost využít lombardní úvěr proti zástavě investičního portfolia. Provedli nás celým procesem od otevření účtu u švýcarské privátní banky, sestavili nám investiční portfolio ETF a navrhli také využití společnosti pro směnu dolarů za výhodný kurz.

Vzhledem k jejich doporučení začít s přípravou a otevřením účtu několik měsíců před prodejem domu jsme měli po obdržení finančních prostředků již sestavené portfolio, otevřený účet v bance a mohli jsme okamžitě začít s transakcemi. 

Lidský, individuální a velmi profesionální přístup pana Sušánky a jeho kolegů je to, co můžeme doporučit každému, kdo je v podobné situaci a chce své prostředky ochránit a nadále zhodnocovat.

Investoři, 54 let, 60 mil. Kč

Sušánka & partneři have proven themselves as trustworthy investment advisors providing far more than valuable insights in domestic and international financial markets. What differentiate them is the highest standard of services, established networking within the Swiss banking industry and personalized and highly dedicated approach to their clients.

Senior Swiss private banker

Pan Sušánka a pan Černík mě doprovázeli při mé první zkušenosti se zainvestováním. Prvotní spolupráci s nimi hodnotím na výbornou. S maximální trpělivostí mě provedli celým procesem zainvestování a zodpověděli mé otázky způsobem, který byl pro mě srozumitelný. Obzvlášť pozitivně hodnotím proces sestavení osobní investiční strategie a investičního plánu. Pomohli mi identifikovat mé finanční potřeby a cíle s individuálním přístupem k mé životní situaci. Potěšila mě jejich vstřícnost sestavit portfolio v souladu s kritérii ESG, tedy s důrazem na co nejvyšší udržitelnost a sociální impakt investičních produktů. Pan Sušánka a pan Černík se mému požadavku na zodpovědné investování věnovali dopodrobna a průběžně se mnou vedli diskuse o jednotlivých kategoriích ESG i o riziku greenwashingu na finančních trzích. 

Firmu Sušánka & partneři doporučuji komukoli, kdo má zájem investovat a hledá lidský, individuální přístup s důrazem na transparentnost.

Investorka, 26 let, 80 mil. Kč

Musím říct, že v investičním světě jsem opravdu laik. Mé snahy investovat finanční prostředky rodiny, ať už to bylo v bankách, které ve výsledku neposkytují žádný uspokojivý zisk, nebo u různých investičních společností, které jsem vyzkoušel, nedopadly úplně podle mých představ.

I přesto jsem hledal možnost, jak pokračovat a neztrácet spoustu času. Důležité bylo uvědomit si, že nejsem schopný vše zvládnout sám a že je těžké svěřit své finanční prostředky do rukou lidí, které vlastně vidím poprvé. Po pár schůzkách musím konstatovat, že firma Sušánka & partneři je přesně to, co jsem hledal. Nabízí zajištění a zhodnocení finančních prostředků a nadstandardní a profesionální péči, která mě překvapila a utvrdila v tom, že jsem konečně na správném místě.

Tento tým lidí na mě působí velice přátelsky a zároveň profesionálně. 

Jsem rád, že můžu využít jejich velké znalosti a zkušenosti ve svůj prospěch. Vážím si toho a děkuji, protože takových lidí, kteří se umí postarat o vaše finanční prostředky a navíc vám pomohou s jejich zhodnocením, je opravdu málo.

Investor, 52 let, 30 mil. Kč

S majetkem, který jsem vydělal během 30leté podnikatelské činnosti v oboru strojírenství a poté prodejem firmy, jsem stál před otázkou, jak s kapitálem dál naložit.

Po negativních zkušenostech s investováním v České republice mě napadla myšlenka investovat v zahraničí.

Shodou náhod jsem dostal doporučení oslovit investiční firmu Sušánka & partneři.

První setkání proběhlo v prosinci 2022 a již na první schůzce na mě velmi dobře zapůsobily odborné znalosti v oboru investic, přístup a to, jak pánové Sušánka a Černík odpovídali na mé otázky. Proto na začátku roku 2023 proběhla další schůzka a během krátké doby bylo zainvestováno.

Po roční zkušenosti mohu konstatovat, že to, co mi bylo na začátku řečeno, se na 100 % potvrdilo – pravidelné schůzky s panem Černíkem během roku a vysvětlování čtvrtletních reportů. Mám absolutní přehled, jak se moje investice zhodnocují.

Musím říct, že firma Sušánka & partneři byla dobrá volba. Myslím, že naše schůzky s panem Černíkem jsou po roce i přátelským setkáváním.

Investor rentiér, 66 let, 100 mil. Kč

S panem Greplem se znám již pár let. Doposud jsem otázku investování řešil spíše pocitově podle toho, co mi bankéři nabízeli, a částečně podle toho, co mi přišlo zrovna zajímavé. Celý život se věnuji podnikání a svému řemeslu, a tak jsem si začal uvědomovat potřebu udělat v investicích, potažmo v majetku celkově, pořádek.

Většina lidí, se kterými jsem své investice řešil, se primárně snažila něco mi prodat. Bez kontextu k mému celkovému majetku a bez ohledu na to, jak dané investiční instrumenty zapadaly do mých dlouhodobých cílů. V dnešní době není problém v nedostatku na první pohled lákavých investičních možností, ale v nalezení někoho, komu člověk může důvěřovat. Když jsem nad tím přemýšlel, uvědomil jsem si, že je těžké důvěřovat někomu, kdo mi nabízí investiční příležitosti s vědomím, že za výsledek už nenese odpovědnost ani riziko. Nese odpovědnost pouze vůči zaměstnavateli, jehož obchodní plány musí plnit a jehož produkty prodává. 

Pan Grepl a společnost Sušánka & partneři jsou v tomto odlišní. Od počátku spolupráce jsem vnímal jeden zásadní rozdíl oproti tomu, na co jsem byl dříve zvyklý. Než jsme začali vůbec diskutovat o konkrétních investičních instrumentech, řešili jsme témata, nad kterými jsem se předtím příliš nezamýšlel. Výsledkem byl propracovaný investiční plán a strategie, podle kterých se řídíme. Jednotlivé dílčí investice do této strategie zapadají. Díky investičnímu plánu a strategii mám jasno v tom, jak velkou měsíční rentu bude můj majetek schopen generovat, jaká část majetku má za úkol primárně ochránit můj kapitál a jaká část má zajišťovat jeho další růst, jak bude moje investiční portfolio ovlivněno během různých scénářů na trhu. Pravidelně dostávám reporty s vývojem portfolia, kde rovněž mohu sledovat veškeré náklady, které se službami Sušánka & partneři souvisí. Tato transparentnost mi přijde férová.

Pana Grepla vnímám jako partnera na své investiční cestě. Cením si i toho, jak srozumitelně je mi schopen vysvětlit někdy složitou investiční problematiku. Fakt, že společnost Sušánka & partneři je placena převážně ze zisku, který je mi schopna vygenerovat, utvrzuje mé přesvědčení, že je o můj majetek vhodně postaráno. Naše zájmy jsou v souladu.

Investor, 47 let, 61 mil. Kč

,,

Kdo jsou naši klienti a investoři?

Plně respektujeme soukromí našich klientů. Máte-li zájem si naše reference ověřit, rádi vás spojíme s klienty, kteří nám k tomu dali svolení.

Naši investoři jsou lidé, kteří se vypracovali na špičku ve svém oboru. Patří k nim podnikatelé, manažeři či odborníci z oblasti IT, a to i na mezinárodní úrovni. Jejich úspěch se odvíjí od majetku, který dosahuje hodnoty desítek či stovek milionů korun. Jsou si velmi dobře vědomi výzvy, kterou představuje péče o takové jmění, a proto hledají spolehlivého partnera, který by jim pomohl ochránit bohatství před nečekanými riziky a zároveň ho dál zhodnocoval. Profesionální tým Sušánka & partneři je partnerem, který rozumí potřebám těchto lidí a nabízí investiční strategie s cílem zajištění nekonečného příjmu z dividend a cash flow z investic.

Naše služby nekončí pouhým zhodnocením kapitálu. Připravujeme majetek pro neustálý růst a přenos na další generace tak, aby rodinné dědictví bylo ochráněno a přitom stále zhodnocováno po mnoho následujících let.

Jak navázat spolupráci - image

Jak navázat spolupráci?

Zajímá vás vytvoření na míru šitého čtyřúrovňového rizikového portfolia, které bude reflektovat vaše potřeby a rozložení majetku? Nebo řešíte zakládání holdingu, trustu či převod majetku mezi generacemi? Rezervujte si nezávaznou konzultaci, na které společně prodiskutujeme všechny vaše požadavky a otázky.

Napsali o nás

Aktivně se účastníme mediálního diskurzu, kde komentujeme důležité ekonomické události a dění na kapitálových trzích. Jako odborníci v oblasti investic a investičního poradenství klademe velký důraz na zvyšování finanční gramotnosti v České republice. Přispíváme k lepšímu porozumění investičním a ekonomickým tématům prostřednictvím médií, čímž se přímo podílíme na zlepšování finanční gramotnosti v naší společnosti.

„Fed ukázal agresivitu a potvrdil zvýšení sazeb. Dal tak jasně najevo, že největší nepřítel je inflace a nebude se bát proti ní zasáhnout agresivněji, pokud bude třeba,“ zhodnotil počínání americké centrální banky investiční stratég Jan Sušánka ze společnosti Sušánka & partneři.

Doporučuji hlavně nepanikařit a neprodávat. Investor, který má správně nastavenou dlouhodobou investiční strategii, nemusí na situaci reagovat vůbec. Obecně platí, že dlouhodobý investor by měl být v klidu a vzít současný pokles jako příležitost k nákupu akcií ve slevě,“ říká investiční stratég Jan Sušánka ze společnosti Sušánka & partneři.

Vlivem poklesu akcií Meta Platforms, která provozuje Facebook a přišla o více než 200 miliard dolarů tržní hodnoty, se dostaly pod tlak i další internetové tituly jako Twitter či Pinterest. Propad akcií vystrašil také trhy. Z evropských titulů ztratil nejvíce německý Dax, který odepsal 1,57 %. Americké indexy odepsaly 2,37 % u S&P 500, 1,52 % v případě Dow Jones a 4,22 % u technologického Nasdaq 100. Jde o největší propad od září roku 2020. Společnost Facebook zveřejnila kvartální výsledky ve čtvrtek, ty nenaplnily očekávání analytiků. Odhad pro vývoj tržeb v současném čtvrtletí navíc zaostal za prognózami a akcie reagovaly propadem o 26 %. Čistý zisk společnosti Meta Platforms klesl v posledním čtvrtletí roku 2021 o osm procent na 10,3 miliardy dolarů. Akcie společnosti ztratily přes 200 miliard USD tržní hodnoty. Jedná se o největší ztrátu tržní hodnoty během jednoho dne u společností, které jsou kótované na burze a veřejně se obchodují. Ocenění akcií Meta Platforms je velmi lukrativní. Díky propadu se dostal ukazatel P/E na hodnotu 16,91. P/E ratio vyjadřuje poměr mezi tržní cenou akcie a čistým ziskem na akcii. Pro porovnání, minulý rok v červnu dosahoval ukazatel úrovně přes 30.

Investiční stratég Jan Sušánka ze společnosti Sušánka & partneři.

„Naše data ukazují, že čím jsou investoři bonitnější, tím častěji se o financích a investicích baví partneři nebo rodinní příslušníci společně. Zároveň také společně o investicích rozhodují. Jeden z nich mívá ale rozhodující slovo, bez ohledu na to, zda je to muž, či žena,“ řekl ČTK investiční stratég Jan Sušánka ze společnosti Sušánka & partneři. Naopak lidé ze střední třídy mívají strach, že protějšek může vydělávat více, a proto ve financích nerozhodují dohromady. Někteří mají dokonce další účty, o kterých partner nebo partnerka neví, podotkl.

Zvýšení sazeb na 4,5 procenta bude podle investičního stratéga Jana Sušánky ze společnosti Sušánka & partneři znamenat velký problém pro investice do státních dluhopisů. Řekl, že kvůli růstu sazeb klesne jejich cena a investoři pocítí ztrátu. Růst sazeb je podle něj naopak dobrá zpráva pro ty, kteří mají peníze na spořicích účtech a termínovaných vkladech. Můžeme očekávat růst úroku na úroveň 3,5 až čtyři procenta, dodal.

Data ukazují letošní trend, kdy se dařilo rizikovým aktivům a akciím. Nárůst objemů akciových fondů ovlivnila rostoucí inflace. Dařilo se i českým akciovým fondům. Z dlouhodobého pohledu jsou právě akcie dobrou ochranou před inflací a investoři si to začali uvědomovat,“ řekl investiční stratég Jan Sušánka ze společnosti Sušánka & partneři. Naopak české státní dluhopisy podle něj vlivem růstu úrokových sazeb poklesly. Z dluhopisových fondu se dařilo těm, které měly navázaný výnos na inflaci, podotkl.