Česká národní banka ukončila kurzovní závazek

Česká národní banka dne 6.4.2017 na mimořádném měnověpolitickém zasedání rozhodla o ukončení kurzového závazku ČNB. Česká národní banka se tímto krokem vrátila do standardního režimu měnové politiky.

Zhodnocení peněz

Česká národní banka dne 6.4.2017 na mimořádném měnověpolitickém zasedání rozhodla o ukončení kurzového závazku ČNB. Česká národní banka se tímto krokem vrátila do standardního režimu měnové politiky.

Česká koruna už nebude tak uměle udržována na kurzu kolem 27 korun/euro. Krátce po ukončení intervencí koruna posílila na 26.736 a následující den 7.4.2017 na 26.563 korun/euro.

Důvod ukončení intervence byl ten, že byl splněn inflační cíl 2,0%.

„Kurzový závazek splnil svou úlohu a své očekávání,“ komentoval guvernér Jiří Rusnok na tiskové konferenci. Doplnil, že banka očekává rozkolísání kurzu koruny, který bude tolerovat. Měna si musí najít rovnovážnou úroveň, která by odrážela základní parametry české ekonomiky.

Dopady na investiční portfolio

A jaké mohou být dopady na investiční portfolia našich klientů? Česká národní banka komunikovala a odborníky a veřejnost připravovala na to, že k ukončeni kurzového závazku dojde pravděpodobně v druhém kvartálu letošního roku, a to se také stalo. Z toho důvodu jsme naše klienty na ukončení intervencí připravili. Dlouhodobá portfolia jsme měli zajištěna do české koruny z 50-60%. Krátkodobější portfolia byla dokonce mezi 80 a 90%.

Samozřejmě zajištění portfolia v takové situaci něco stojí, momentálně kolem 1,5 – 2,0%, které snižují výnosnost celého portfolia.

Doporučení pro klienty pro následující období: Portfolio držet zajištěné do koruny z 50% i přes vyšší náklady na zajištění. Pro krátkodobější horizont a vyšší riziko propadu při vyšší volatilitě doporučujeme zajištění 80 – 90% do české koruny.

Investor, který začíná investovat pravidelně na dlouhodobém horizontu, může mít portfolia zajištěna méně než z 50% do české koruny.

CZK/ USD

V této situaci je rozhodně dobré se držet své strategie (finančního plánu) a pravidelného investování, které vás dovede ke splnění vašich cílů. Nesnažit se spekulovat na oslabení či posílení české koruny nebo nějaké jiné měny. Spekulování nemá nic společného s investováním a je vysoce rizikovou činností.

V příštím článku se budeme zabývat tím, proč je dobré mít vlastní investiční (finanční plán), který slouží v osobním životě jako tzv. business plán.

Pavel Černík
analytik

Chcete dostávat každý týden novinky ze světa investic, ekonomiky a kapitálových trhů?
Přihlaste s k našemu odběru.

E-book

Chcete vědět, jak správně a efektivně investovat vaše peníze a stát se finančně nezávislým? Naučím vás to v našem e-booku.

Členská sekce

Chcete přístup do privátní sekce pro investory? Staňte se členy našeho členského portálu a získejte přístup k exkluzivnímu obsahu, webinářům, analýzám a vzdělání.

WordPress Lightbox

Novinka!

Inspirujte se naší knihou, která Vám otevře témata, které jste nevěděli, že vůbec existují.

Stáhnout analýzu dluhopisů

Online konzultace ZDARMA

Pro dokončení objednávky prosím pokračujte vybráním datumu a času.