Dow Jonesův index překonal hranici 20 000 bodu

Minulý týden, konkrétně 25.1.2017, se americký akciový index Dow Jones (Dow Jones Industrial Average) dostal přes hranici 20 000 bodů. Jedná se o historický moment, kdy akciový.

Dow Jonesův index překonal hranici 20 000 bodu

Minulý týden, konkrétně 25.1.2017, se americký akciový index Dow Jones (Dow Jones Industrial Average) dostal přes hranici 20 000 bodů. Jedná se o historický moment, kdy akciový index poprvé po 130 letech překročil tuto hranici.

Dow Jones Industrial Average

V Evropě bývá index označován jako Dow Jonesův index. Jedná se o jeden z nejstarších a nejzajímavějších akciových indexů a ukazatelů v USA. Po technické stránce se tento cenový průměr nemůže rovnat tržním indexům, například indexu S&P 500.

Struktura indexu

Dow Jonesův index se skládá z 30 největších a nejvíce obchodovaných amerických společností. Index vznikl v roce 1986, kdy byl poprvé zveřejněn. Jeho struktura se však od té doby značně změnila. Společnosti se obměnily a v posledních letech přibyly společnosti ze sektoru služeb. Existuje však pouze jedna společnost, která figuruje v indexu od jeho založení, a tou je společnost General Electric.

Složení indexu
 
 
3M
General Electric
Nike
American Express
Goldman Sachs
Pfizer
Apple
Home Depot
Procter & Gamble
Boeing
Intel
Travelers
Caterpillar
IBM
UnitedHealth Group
Chevron
Johnson & Johnson
United Technologies
Cisco Systems
JPMorgan Chase
Verizon Communications
Coca-Cola
McDonald’s
Visa
DuPont
Merck
Wal-Mart
ExxonMobil
Microsoft
Walt Disney Company

Závěr

“Je to klíčový moment. Je to jen číslo, ale číslo velmi významné,” řekl k výstupu indexu nad hranici 20 000 bodů analytik Tim Ghriskey ze společnosti Solaris Group.

Americké akcie zažívají výrazný vzestup po listopadových prezidentských volbách, ve kterých překvapivě zvítězil republikánský kandidát Donald Trump. Dow Jonesův index od krizového dna před osmi lety posílil zhruba na trojnásobek své hodnoty. Za ta léta se objevil tisíc a jeden důvod, proč by k tomu nemělo dojít.

“Celá Wall Street se dnes těší zájmu investorů. K růstu nejvíce pomáhá výsledková sezona, kdy například akcie výrobce letadel Boeing přidávají 1,8 procenta. Právě Boeing je jedním z titulů, které se od Trumpova zvolení těší zájmu investorů,” řekl analytik banky Creditas Roman Koděra.

Pavel Černík
analytik

Chcete dostávat každý týden novinky ze světa investic, ekonomiky a kapitálových trhů?
Přihlaste s k našemu odběru.

E-book

Chcete vědět, jak správně a efektivně investovat vaše peníze a stát se finančně nezávislým? Naučím vás to v našem e-booku.

Členská sekce

Chcete přístup do privátní sekce pro investory? Staňte se členy našeho členského portálu a získejte přístup k exkluzivnímu obsahu, webinářům, analýzám a vzdělání.

WordPress Lightbox

Novinka!

Inspirujte se naší knihou, která Vám otevře témata, které jste nevěděli, že vůbec existují.

Stáhnout analýzu dluhopisů

Online konzultace ZDARMA

Pro dokončení objednávky prosím pokračujte vybráním datumu a času.