Morningstar konference

Ve dnech 9 - 10. května se konala největší investiční konference pro nezávislé investiční odborníky a poradce v Evropě. Letos jsem dostal tu možnost s pěti kolegy.

Morningstar konference

Ve dnech 9 – 10. května se konala největší investiční konference pro nezávislé investiční odborníky a poradce v Evropě. Letos jsem dostal tu možnost s pěti kolegy z VHI tuto akci navštívit.

O společnosti Morningstar

Morningstar, Inc. je výzkumná společnost zaměřená na investice. Nabízí poradenství pro individuální i institucionální investory, mezi které se řadí zejména významné bankovní a investiční ústavy. Morningstar sleduje data o více než 125 000 investičních instrumentech jako jsou akcie, podílové fondy, dluhopisy nebo nízkonákladové fondy, a je zastoupena v šestnácti státech světa. Logo s výrazným „O“ symbolizujícím vycházející slunce, které je předznamenáváno právě jitřenkou (v angličtině „morningstar“), navrhl pro společnost v roce 1989 legendární americký grafický designér Paul Rand (viz také IBM nebo UPS). Konferenci každoročně pořádá právě společnost Morningstar.

O konferenci Morningstar jsem se dozvěděl minulý rok od Viktora Hostinského, který nabízí v České republice jako jeden z prvních placené poradenství pro své klienty a poradce.

Program konference

Během dvou dnů 9 – 10. května prezentovali své poznatky z praxe největší špičky v oboru investic. Informací, které mě zaujaly, bylo nepřeberné množství. Pokusím shrnout několik poznatků, které mě nejvíce upoutaly.

James Dowey (Neptne Investment Managment) mluvil hodně o technologiích a jejich vzestupu v investicích. Neopomenul ale také zmínit technologická rizika a jak investiční aktiva diverzifikovat.

Erza Sun (Fund Manager and Head of Asia Veritas Asset Managment) zdůrazňoval růst Číny v online světě (aktuálně na prvním místě na světě v online prodeji). Zajímavost: Online obchod Alibaba udělal obrat za jediný den na černý pátek v hodnotě 17,8 bilionů $.

Lain Steward (Investment Leader Real return team, Newton Investment) se zabýval úmyslnou inflací a otázkou existence bubliny na trzích. Dále hovořil o hedgingu pozic v portfoliích a přesunu pěněz z aktivně řízených fondů do nízkonákladových fondů. Přesně $135 bilionů bylo v prvním čtvrtletní přesunuto do nízkonákladových fondů.

Velmi mě také oslovila panelová diskuze k důchodům ve Velké Británii. Výsledek průzkumu, kdy lidem na ulici nabízeli dát buď 100 000 £ ihned nebo 150 000 £ v průběhu 10 let mě překvapil: Většina dotázaných si vybrala peníze ihned. Situace je tedy velmi podobná jako v ČR .

Emoce a časování

Další zajímavé téma: Emoce investorů a časování, tzv. bad timing. Russ Kinnell (Director, Morningstar Research) nastínil, jak je možné zvládat emoce klientů a dodržování dlouhodobé strategie. Radil nevystupovat ze strategie, když trhy padají – díky emocím mají klienti sklon peníze odprodávat a nemusí se to v dlouhodobém horizontu vyplatit.

Poukázal na velmi zajímavý příklad, kdy fond 10 Year Total return vynesl 15.05%, oproti tomu Investor 10 year Investor return vynesl – 1,46%. Je tedy důležité s emocemi klientů poradensky pracovat a ukázat jim cestu jejich dlouhodobé strategie a cílů. Ne vždy je to ale snadný úkol.

   Fund A
   Výnos
   10 Year total return
   15.05%
   10 Year Investor Return
   – 1,46%

Závěr

Prezentace všech řečníků z konference ve mně zanechaly velké množství podnětů k zamyšlení. Nejvíce mě překvapila informace, že investiční poradci mají pro svou práci asi 18 investičních platforem. Celkem je ve Velké Británii zainvestováno 11 bilionů £ v AUM a pouze 2% jsou zainvestovány v nízkonákladových fondech. To mě utvrdilo v tom, že placené investiční poradenství v České republice je na vysoké úrovni. Máme pro naše klienty pouze jednu platformu a jsme schopni nabídnout i portfolio složené pouze z nízkonákladových fondů.

Pavel Černík
analytik

Chcete dostávat každý týden novinky ze světa investic, ekonomiky a kapitálových trhů?
Přihlaste s k našemu odběru.

E-book

Chcete vědět, jak správně a efektivně investovat vaše peníze a stát se finančně nezávislým? Naučím vás to v našem e-booku.

Členská sekce

Chcete přístup do privátní sekce pro investory? Staňte se členy našeho členského portálu a získejte přístup k exkluzivnímu obsahu, webinářům, analýzám a vzdělání.

WordPress Lightbox

Novinka!

Inspirujte se naší knihou, která Vám otevře témata, které jste nevěděli, že vůbec existují.

Stáhnout analýzu dluhopisů

Online konzultace ZDARMA

Pro dokončení objednávky prosím pokračujte vybráním datumu a času.