Cestovní pojištění, kdy se pojistit?

Blíží se doba zimních rodinných dovolených. Je dobré si na dovolenou sjednat cestovní pojištění či nikoliv? Cestovní pojištění určitě smysl má, jen je důležité správně nastavit rizika, která Vás během zahraniční dovolené mohou potkat. V takovém případě je

Blíží se doba zimních rodinných dovolených. Je dobré si na dovolenou sjednat cestovní pojištění či nikoliv? Cestovní pojištění určitě smysl má, jen je důležité správně nastavit rizika, která Vás během zahraniční dovolené mohou potkat. V takovém případě je dobré se poradit s odborníkem.

Mezi nejdůležitější rizika, která doporučuji v pojistce mít zahrnuta, jsou:

1) Léčebné výlohy (veškeré náklady na vaše zdravotní ošetření)

Doporučuji mít nastavené limity minimálně od 5 000 000 Kč až neomezeně (některé pojišťovny toto riziko nabízejí jako standard).

Typ poranění
Pojistné plnění
Poranění hlavy při pádu ve francii
1300 000
Srdeční příhoda Německo
570 000,-

2) Pojištění odpovědnosti (pokud způsobíte škodu třetí osobě na zdraví a majetku)

V případě, že se nechystáte lyžovat na sjezdovkách a máte v České republice sjednané kvalitní pojištění z běžné odpovědnosti s limity minimálně 10 000 000,- Kč s uzemní platností světa nebo Evropy, je pro Vás pojištění odpovědnosti v cestovním pojištění zbytečné. V opačném případě doporučuji limit 10 000 000 Kč.

Příklady ze zahraničí:

  • Nešťastným skokem do bazénu způsobil pojištěný plavec druhé osobě závažné poranění páteře s trvalými následky. Celková škoda dosáhla výše 1 480 000 Kč.
  • V plaveckém bazénu na tobogánu pojištěný nedodržel časový odstup, dojel před ním jedoucí osobu, které způsobil poranění páteře s následným trvalým omezením pohyblivosti. Celková škoda zahrnovala bolestné, ztížení společenského uplatnění, ztrátu na výdělku, náklady na péči o poškozeného, náklady na bezbariérové úpravy bytu i náklady vynaložené zdravotní pojišťovnou a dosáhla 19,5 milionu korun.

Dále doporučuji doplňková pojištění, která nejsou nezbytná, ale mohou pomoci:

  1. Pojištění zavazadel (limit 10 000 – 60 000 Kč, dle pojišťovny) – Pojištění se nevztahuje na elektroniku, kterou má většina pojišťoven ve výluce.
  2. Náhradní sportovní vybavení (půjčovné 1 000 Kč /den, max. 5 000 Kč)
  3. Pojištění vozidla z autopůjčovny (v zahraničí požadují půjčovny v případě nehody 1000 Eur jako spoluúčast)

Úrazové pojištění nedoporučuji sjednávat vůbec. Jedná se pouze o krátkodobý výpadek příjmů, který by rodina měla řešit formou likvidní rezervy (standardně 3-6 měsíčních výdajů). Na dlouhodobější výpadek příjmů bychom měli mít sjednanou kvalitní rizikovou pojistku.

Limity na trhu pojišťovny

 
Minimální limit
Maximální limit
Léčebné výlohy
1 500 000,-
neomezeně
Běžná odpovědnost
500 000,-
35 000 000,-

Limity na trhu banky pojištění

 
Minimální limit
Maximální limit
Léčebné výlohy
500 000,- Kč
3 500 000,- kč
Běžná odpovědnost
200 000,- Kč
3 500 000,- kč

 

Pavel Černík
analytik

Chcete dostávat každý týden novinky ze světa investic, ekonomiky a kapitálových trhů?
Přihlaste s k našemu odběru.

E-book

Chcete vědět, jak správně a efektivně investovat vaše peníze a stát se finančně nezávislým? Naučím vás to v našem e-booku.

Členská sekce

Chcete přístup do privátní sekce pro investory? Staňte se členy našeho členského portálu a získejte přístup k exkluzivnímu obsahu, webinářům, analýzám a vzdělání.

WordPress Lightbox

Novinka!

Inspirujte se naší knihou, která Vám otevře témata, které jste nevěděli, že vůbec existují.

Stáhnout analýzu dluhopisů

Online konzultace ZDARMA

Pro dokončení objednávky prosím pokračujte vybráním datumu a času.