Emoce a investování

Emoce a investování patří poměrně blízko k sobě. Právě naše emoce hrají velmi důležitou roli při našich investičních rozhodnutích a ne vždy jsou to rozhodnutí šťastná.

Emoce a investování patří poměrně blízko k sobě. Právě naše emoce hrají velmi důležitou roli při našich investičních rozhodnutích a ne vždy jsou to rozhodnutí šťastná.

Co jsou vlastně Emoce?

Emoce jsou psychické a sociální procesy subjektivního prožívání kladného či záporného zážitku. Jsou provázeny fyziologickými změnami (srdeční tep, dýchání) a motorickými projevy (gestikulace, mimika).

Pojďme se podívat na to, jak by se měl investor emočně chovat vzhledem ke svým investicím a jakých investičních rozhodnutí by se měl vyvarovat.

Proč prožíváme emoce během investování? Investujeme naše (ne vždy snadno) vydělané peníze a chceme, aby nám vydělávaly, což se ne vždy daří po celou dobu. V okamžiku, kdy nám investice propadnou, prožíváme negativní emoce. Když naopak investice vydělávají, prožíváme emoce kladné.

Jak se chová investor, který neovládne své emoce? V případě, že se trhy začnou hýbat, dostaví se tzv. volatilita (míra kolísání investice). Investor znejistí, začne váhat, zda tato investice byla vhodná, či dokonce zamýšlí její odprodej, protože je současně ve ztrátě. Jeho pochybnosti navíc podpoří ekonomická média, která investory ještě více vystraší. Nakonec investor podlehne a investici ve ztrátě odprodá – rozhodoval se pod vlivem emocí. Trhy sice propadnou, ale náhle začnou růst a vracet se na původní hodnoty. V tu chvíli začíná do fondů přitékat nejvíce peněz a investoři zase vstupují do investic.

To je standardní postup většiny běžných investorů. Ti zaostávají za svým benchmarkrem (světovým indexem) v průměru o 4,3%. Světový index vydělá 10% p.a., zatímco investor, který do toho fondu investuje, vydělá pouze 5,7% p.a. Důvodem jsou právě negativní emoce, které ovlivňují důležitá rozhodnutí.

Jak by se měl úspěšný investor na trzích chovat? V první řádě by se měl držet svého investičního horizontu. Pokud trhy spadnou a investor je na začátku svého cíle, tak by se tím neměl znepokojovat. Na splnění jeho cíle nebude mít 10% propad v prvním roce žádný vliv. Není to dobrá zpráva pro zainvestované peníze, ale pro budoucí investice ano, bude je totiž nakupovat levněji. Vyplatí se totiž jednoduché pravidlo: nakupovat investice, když jsou levné, a prodávat je, když jsou drahé. K tomu pravidelně investovat a v době propadu eliminovat ztrátu právě pravidelnou investicí.

Dále by se měli investoři inspirovat a pozorovat chování nejbohatších lidí na světě. Tito lidé jsou konzervativní, mají v portfoliu akcie a chovají se opačně, než by většina drobných investorů mohla očekávat. Vždy mají připravenou hotovost pro nákup levných akcií do portfolia a dodržují své investiční cíle.

V současné době se na trhy vrátila volatilita a korekce. Co si o nynějších propadech myslí světoví a čeští investoři?

Ray Dalio, ředitel Bridgewater, největšího hedgeového fondu na světě, výkyvy na Twitteru označil jen za „menší korekce“, a dodal, že na trhu je dostatek investorů, kteří čekají na vhodnou příležitost, kdy investovat volné peníze.

James Bateman, investiční ředitel divize Multi Asset ve Fidelity International, jednom z největších globálních správců investic, si myslí, že propad trhů není mimořádná událost, jen si investoři příliš rychle zvykli na absenci výkyvů.

Ing.Petr Šimčák, CFA, obchodní ředitel a člen představenstva Amundi 

Skladba majetku nejbohatších lidí

Skladba majetku nejbohatších lidí: akcie, hotovost, nemovitosti, Fixed income (dluhopisy), alternativní investice.

Pokud chcete být úspěšní v investovaní, mějte diverzifikované portfolio jako nejbohatší lidé na světě a držte své emoce pod kontrolou. Nebo mějte profesionálního poradce, který vám s ustáním emocí pomůže.

My naše klienty jen korigujeme a radíme jim, jak se chovat, a co dělat v době propadů. Někteří naši klienti přikoupili svá portfolia či o tom ještě uvažují. Vzpomeňte si na to, až se zase objeví příležitost k nákupu.

zdroje: EFAcademy, ihned, investicniweb, worldwealthreport,

Pavel Černík
analytik

Chcete dostávat každý týden novinky ze světa investic, ekonomiky a kapitálových trhů?
Přihlaste s k našemu odběru.

E-book

Chcete vědět, jak správně a efektivně investovat vaše peníze a stát se finančně nezávislým? Naučím vás to v našem e-booku.

Členská sekce

Chcete přístup do privátní sekce pro investory? Staňte se členy našeho členského portálu a získejte přístup k exkluzivnímu obsahu, webinářům, analýzám a vzdělání.

WordPress Lightbox

Novinka!

Inspirujte se naší knihou, která Vám otevře témata, které jste nevěděli, že vůbec existují.

Stáhnout analýzu dluhopisů

Online konzultace ZDARMA

Pro dokončení objednávky prosím pokračujte vybráním datumu a času.