Přeskočit na obsah

Jak využívají švýcarskou privátní banku investoři s kapitálem 30 000 000 CHF


V dnešním díle bych se rád zaměřil na problematiku velkých švýcarských privátních bank a na to, jakým způsobem je využívají investoři s kapitálem 30 000 000 CHF. 

Tito investoři mají trochu jiné nastavení. Když zmiňuji 30 000 000 CHF, myslím tím kapitál k investování či filantropii. Nikoliv celkový majetek včetně firem a nemovitostí. Zkrátka kapitál, který investor hodlá přes švýcarskou privátní banku alokovat.

Pro velké švýcarské banky jsou velikosti alokovaného kapitálu důležité a v základu se rozdělují na tři úrovně:

  • 6-10 mil. CHF
  • 10-20 mil. CHF
  • 20 mil. CHF a více

Cílový investor pro banku je právě od 20 mil. CHF. Ten může využít naplno 100 % potenciálu služeb a nástrojů, které banka nabízí.

Zbylé kategorie jsou pro banku také důležité. První skupina je v daných bankách velmi početná a má velkou váhu v generování revenue pro banku, ale investoři, na které banka cílí a kteří jsou pro banku nezajímavější, jsou investoři od 20 mil., respektive od 30 mil. CHF.

Velcí investoři mají vlastní tým

U investorů jsme zvyklí, že si dělají výběrová řízení na banku či poradenskou firmu. To je určitě dobré, ale moc často nepotkáte investora s takto velkým kapitálem, který by si vše řešil sám jen s jednou firmou nebo s jedním člověkem.

Nejčastěji tito lidé mají vlastní Family office nebo jsou klientem Multi-Family office. Popřípadě mají tým na určitý sektor.

Týmy takových investorů vypadají podobným způsobem:

  • Tým na Private Equity
  • Tým na Venture Capital
  • Tým na Wealth Management
  • Tým na ESG problematiku
  • Tým na Private Banking
  • Tým na správu nemovitostí
  • Tým na filantropii
  • Tým na vytváření majetkových struktur (holding, nadační fond, trust)
  • Tým na daňové a právní aspekty (plánování)

Buď si investor může vše řešit tzv. In House, anebo si najme experty na danou problematiku. Popřípadě si najme poradenskou firmu, která to celé koordinuje.

My máme zkušenosti s investory o kategorii níže (6-20 mil. CHF) a zde je zcela běžné, že někdo je tzv. (jak říkají kolegové v bance) hlavní driver, který vše řídí a koordinuje celý proces. Toto mě osobně hodně baví.

Driver vyhledává odborníky nebo má domluvenou spolupráci s odborníky na Private Equity, Venture Capital, ESG, Private Banking, filantropii, vytváření majetkových struktur atd. Řídí proces a hlídá, aby se vše dělo tak, jak má.

My si vybíráme ty nejlepší specialisty ze všech kategorií. Spoustu odborníků nám je schopna dodat zahraniční švýcarská nebo americká banka.

Týmy na Private Banking, Private Equity, filantropii nebo vytváření majetkových struktur nám jsou schopny dodat ty největší a nejlepší privátní banky, tak proč hledat něco dalšího. V České republice to doplňujeme o české Venture Capital fondy, daňové a právní odborníky a odborníky na vytváření českých holdingových struktur.

Co očekávají investoři od velké banky

Pokud vezmeme v potaz naše čtyřúrovňové portfolio s tím, že investor má první dvě úrovně vyřešené, pak budeme řešit jen rizikové investice. Dostaneme se do tzv. úrovně příležitostí.

Investiční příležitost jakéhokoliv druhu investoři z kategorie 30 mil. CHF/USD chtějí. Zároveň mají vyřešené úrovně pod tímto rizikem.

Banka je schopna investorům měsíčně nabízet jednotlivé příležitosti z různých oborů od Private Equity až po infrastrukturu. Co si investor přeje, co ho zajímá a co by chtěl držet.

Například Direct Investment v podobě podílu hotelu v Miláně, kde banka je jen prostředníkem.

V této úrovni již není banka protistranou, ale prostředníkem. Přesouvá se do úplně jiné role. Vy pak k sobě potřebujete drivera, který to bude řídit s Vámi. Buď Vaši Family office, nebo poradenskou firmu.

Má to ale jeden háček. Tyto příležitosti jsou jen pro tzv. „velké kluky“. Abyste se k těmto příležitostem dostali, potřebujete velký kapitál.

Minimální tikety jsou v nižších jednotkách milionů franků. A banka hlídá, aby to byly jen jednotky procent z celkového kapitálu.

Pokud nemáte alespoň 15 mil. CHF alokováno v nižších úrovních rizika, tikety Vám vlastně ani nikdo nenabídne. Bankéři přesně vědí, komu a jak je mohou nabídnout. Mají s tím velké zkušenosti.

Filantropie 

Investoři od kategorie velikosti 10 mil. CHF pak chtějí řešit filantropické projekty typu: odkázat po sobě něco charitě nebo podpořit projekt, který jim dává velký smysl.

Velké privátní banky v tomto segmentu udělaly za posledních 10 let ohromný skok kupředu. Mají vlastní týmy, které se specializují na charitu a projekty na podporu lidí a dětí po celém světě.

Investor sdělí své myšlenky, potřeby a svůj přístup k charitě a odborníci mu buď připraví filantropický projekt na míru, nebo mu představí projekt, který již existuje. Výhodou je to, že projekt nemusí investor vytvářet sám, ani na něj najímat odborníky či zaměstnávat tým. Nám a našim investorům to takto také dává smysl.

Závěrem

Obecně řečeno, pokud je Váš majetek opravdu velký, dá se vymyslet spousta věcí individuálně a Vám na míru tak, jak si představujete. Jen je potřeba vědět, za kým jít a jakou to má mít podobu. Naše čtyřúrovňové portfolio, inspirované právě investory s kapitálem 200 mil. USD, se tomu hodně podobá. To ale nemusí dávat smysl každému.

Nám a našim investorů to smysl dává. Zároveň pořád musíte vědět, o co a s jak velkým majetkem, si můžete ve velké privátní bance říct.

Red Carpet

Zajímá Vás více? Chcete se potkat s privátními bankéři a odborníky, popřípadě sestavit tým a dozvědět se, jak Váš majetek může fungovat?

Máte-li alespoň 15 mil. CHF, ozvěte se nám a my Vám pomůžeme zorganizovat tzv. Red Carpet v Curychu, kdy Vám představíme banku, bankéře a odborníky z různých odvětví, od filantropie až po Private Equity.

Odkaz na stažení ZDE

Red Carpet je speciální událost, kterou pořádají švýcarské privátní banky pro zajímavé investory. Proběhne představení banky a každou hodinu určitý odborník představí téma, které investora zajímá.

Banka tak ukazuje své schopnosti, proč zrovna ji by si měl investor a celý jeho tým vybrat.


Chcete se stát naším investorem?

    Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí na ni zásady ochrany osobních údajů a podmínky služby Google. Odesláním zprávy beru na vědomí zpracování osobních údajů.


    Petr Černík

    Chcete dostávat každý týden novinky ze světa investic, ekonomiky a kapitálových trhů? Přihlaste s k našemu odběru.

    E-book

    E-book

    Chcete vědět, jak správně a efektivně investovat vaše peníze a stát se finančně nezávislým? Naučím vás to v našem e-booku.

    Více o e-booku

    Členská sekce

    Chcete přístup do privátní sekce pro investory? Staňte se členy našeho členského portálu a získejte přístup k exkluzivnímu obsahu, webinářům, analýzám a vzdělání.