Přeskočit na obsah

Jaká je role private equity v investičním portfoliu?


Private equity, neboli soukromý kapitál, zahrnuje investice do firem, které nejsou obchodované na burze. Tyto investice poskytují firmám kapitál na expanzi, inovace a zlepšení operací, často výměnou za podíl na společnosti a odborné poradenství.

Kromě externího financováni pomocí bankovních úvěrů existují další způsoby, jak firmy získávají kapitál: IPO (prvotní veřejná nabídka) a získání soukromého kapitálu od investorů.

Charakteristiky private equity investic

Private equity fondy jsou klíčové pro financování růstu a technologických inovací. Poskytují kapitál prostřednictvím kapitálových nebo dluhových investic firmám v různých fázích jejich životního cyklu. S růstem počtu firem, které zůstávají soukromé (Obrázek 1), je důležité zahrnout private equity do portfolia, jinak by hrozilo, že zajímavé a inovační příležitosti v trhu nebudou zahrnuty v portfoliu.

Pro private equity je charakteristické:

Dlouhodobý kapitálový závazek: Investice obvykle trvají 3 až 10 let.
Vyšší výnosy, nižší likvidita: PE fondy cílí na výnosy vyšší než veřejné trhy, ale investice nejsou tak snadno přístupné.
Možné vyšší poplatky: Poplatky za správu a výkon mohou být vyšší ve srovnání s tradičními investičními fondy, které zahrnují veřejný trh.

Diverzifikace a private equity

Diverzifikace je klíčová pro snížení rizika v investičním portfoliu. Efektivní diverzifikace znamená rozložení majetku do různých druhů aktiv, která na sobě nejsou příliš závislá a reagují odlišně na tržní výkyvy. Příklad toho, jak by mohla vypadat diverzifikace pomocí globálního ETF portfolia ilustruje Obrázek 3. Jedná se o portfolio, o kterém píšeme v našem E-booku „Jak investují čeští multimilionáři v roce 2024“.

Pokud se podíváme do zahraničí a srovnáme způsob investování, tak private equity u českých investorů nenajdeme ve velké míře. Čeští investoři na soukromý sektor nemají čas, nemají zájem dané projekty analyzovat, a proto raději investují přes různé fondy.

Dominik Krampla, analytik Sušánka & partneři


Chcete se stát naším investorem?

    Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí na ni zásady ochrany osobních údajů a podmínky služby Google. Odesláním zprávy beru na vědomí zpracování osobních údajů.


    Petr Černík

    Chcete dostávat každý týden novinky ze světa investic, ekonomiky a kapitálových trhů? Přihlaste s k našemu odběru.

    E-book

    E-book

    Chcete vědět, jak správně a efektivně investovat vaše peníze a stát se finančně nezávislým? Naučím vás to v našem e-booku.

    Více o e-booku

    Členská sekce

    Chcete přístup do privátní sekce pro investory? Staňte se členy našeho členského portálu a získejte přístup k exkluzivnímu obsahu, webinářům, analýzám a vzdělání.