Přeskočit na obsah

Proč jsou pro nás klíčové kontakty ve Švýcarsku?


Dnes bych se chtěl trochu zamyslet nad tím, jak fungujeme s našimi kontakty ve Švýcarsku. Než popíšu, jak funguje náš network v Curychu, chtěl bych zmínit ještě jednu věc.

Hodně poradců mi píše: „Honzo, jak fungují švýcarské privátní banky? Můžete se podělit o Vaše zkušenosti ze Švýcarska, nebo dokonce na to udělat prezentaci?“

Chápu, že by to bylo pro spoustu lidí přínosné a zajímavé, ale naše kontakty jsou pro nás klíčové a nejsou pro každého. Mně je také nikdo na začátku nedal. Museli jsme si to prošlapat od začátku sami a vlastně pořád ty vztahy rozvíjíme, aby byli všichni spokojeni. Bankéři, my, a zejména investoři.

Stále hledáme nové a nové příležitosti. Pochopil jsem, jak to mezi bankéři chodí, co funguje a co ne.

Respekt, úcta a pokora

Příležitost dostanete ve Švýcarsku jednou. Záleží na Vás, zda ji využijete, či ne. Mně osobně se osvědčila lidskost, profesionalita a respekt k druhé straně. Nechat ego za dveřmi je to nejlepší, co můžete udělat.

Jako poradce či poradenská firma si musíte uvědomit, že Váš první velký investor (se vší úctou), který začne splňovat minimální limit pro švýcarskou privátní banku na úrovni 2-3 mil. švýcarských franků, je pro tamní banky ve finále strašně malý, a Vy jako poradce či poradenská firma nesmíte po bance hned pro něj chtít takový servis a podmínky, které dostává opravdu velký investor.

Bankéř není soupeř

Je potřeba si uvědomit, že bankéř není soupeř. Je to Váš klíčový partner, kterého si musíte vážit.

Je to klíčová osoba, která schválí a navrhne Váš pricing. Osoba, která pomůže, když jde do tuhého a Vy a investor se na ni můžete spolehnout.

Bankéř zadává důležité ordery, lombardní úvěry a další aktivity, které investor potřebuje a vyžaduje. Zkrátka, když máte dobrý vztah s privátním bankéřem, máte z 90 % vyhráno. Když je spokojený bankéř, je spokojená banka, a je spokojený i investor.

Vysoká odbornost a profesionalita – úroveň švýcarských bankéřů je opravdu hodně vysoká, jak po odborné stránce, tak po té lidské. S takovými profesionály chcete jako poradce či investor spolupracovat. Za svoji kariéru jsem měl možnost potkat spoustu bankéřů, jak v Čechách, tak ve Švýcarsku.

Hodně českých poradců si často naříká, jak jsou bankéři nekvalitní a nedělají svoji práci dobře, jak pracují jen pro banku. Já si s tím dovolím nesouhlasit. I v Čechách znám spoustu bankéřů, které řadím do high-level odbornosti a profesionality.

S takovými bankéři se běžný poradce nemá šanci setkat, protože tito lidé sedí na těch nezajímavějších místech v českých privátních bankách. Neříkám, že dělají vše na 100 % skvěle, ale v rámci možností poměrů českých privátních bank jsou dobří.

Švýcarští bankéři jsou ještě o dvě až tři úrovně výš. Pokud byste se mě zeptali na top 5 bankéřů, které znám, jsou čtyři z pěti ze Švýcarska. Jejich profesionalita a odbornost je na té nejvyšší úrovni, jakou jsem měl možnost na vlastní kůži zažít. Nedá se to popsat.

Jejich globální investorský mindset, diskrétnost (od nich by se český poradce měl učit) a velký tah na branku ve vztahu k investorovi jsou přednosti, které bych vypíchnul. Já osobně jsem velmi rád za to, že se třemi bankéři, jaké jsem tu teď popsal, mám tu čest a možnost spolupracovat.

Za tuto příležitost jsem vděčný.

Čtvrtého znám a velmi mu vděčím za to, že nás propojil s bankéři jedné z největších švýcarských bank.

Například jsem od jednoho z těchto našich bankéřů dostal k Vánocům skvělou knížku, která se v Čechách zatím nedá koupit. Má název „Too close to the wind“ a popisuje 98 hodin problémů Credit Suisse letos na jaře. V Curychu je to bestseller. Bankéř na oplátku ode mě dostal moji knihu „Práce s rodinným majetkem podnikatelů z 90. let“.

Pohled movitých Čechů a Slováků

Pokud jste investor, který disponuje vyššími stovkami milionů korun a začnete přemýšlet o Švýcarsku jako destinaci, kam chcete alokovat část majetku, kontakty na švýcarské bankéře si seženete.

Investoři, kteří s námi spolupracují nebo uvažují o spolupráci a chtějí využít 100% pokrytí služeb a poradenství, které lze získat přes švýcarské banky a disponují kapitálem ve výši 6-30 mil. CHF, chtějí někoho v Čechách.

Jeden náš investor z této kategorie mi jednou řekl: „Mohu mít švýcarského privátního bankéře, nebo Honzu Sušánku z Čech, který mi tam otevře dveře. Ví, jak to ve Švýcarsku chodí a o jaký typ služeb si říct. Honzo, buď to budu dělat s Vámi, nebo s nikým.“

Zároveň, jak jsem psal výše, tito lidé si umí kontakty na bankéře sehnat sami. Na ty samé bankéře, které využíváme i my.

Návštěva Curychu

Vždycky, když přijedeme do Curychu, snažíme se se s každým bankéřem v dané bance vidět. Zajít spolu na oběd nebo na večeři a popovídat si o tom, co je nového. Prostě upevňovat vztah.

Kvalitní vztah nevybudujete hned, ten budujete roky. S některými bankéři si dnes dokonce tykáme, ale zároveň vždy jen na profesionální úrovni, tak jak to obě strany potřebují.

Někdy po pracovní části zajdeme společně do baru, kde se scházejí Češi a Slováci, kteří pracují v Curychu v bankách.

Zkrátka budujeme vztahy.

Vztah s bankéři je totiž pro nás to nejdůležitější, protože chceme, aby naši investoři byli v privátních bankách spokojeni. Zároveň si ale vybíráme, které banky nám dávají smysl, a které ne.


Chcete se stát naším investorem?

    Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí na ni zásady ochrany osobních údajů a podmínky služby Google. Odesláním zprávy beru na vědomí zpracování osobních údajů.


    Petr Černík

    Chcete dostávat každý týden novinky ze světa investic, ekonomiky a kapitálových trhů? Přihlaste s k našemu odběru.

    E-book

    E-book

    Chcete vědět, jak správně a efektivně investovat vaše peníze a stát se finančně nezávislým? Naučím vás to v našem e-booku.

    Více o e-booku

    Členská sekce

    Chcete přístup do privátní sekce pro investory? Staňte se členy našeho členského portálu a získejte přístup k exkluzivnímu obsahu, webinářům, analýzám a vzdělání.